IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС се доближават до ваксинационни сертификати

До момента около 5% от населението на страните членки е получило първа доза ваксина срещу коронавирус

22:05 | 25.02.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз се приближиха към сделка за ваксинационни сертификати, които може да открият пътя за възобновяване на пътуванията, като в същото време поискаха по-строги ограничения върху износа на ваксини, предава Bloomberg.

По време на виртуална среща на върха в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел смекчи позицията си за сертификатите, като подкрепи работата по подобен документ, съобщават двама запознати с разговорите източници. Меркел обаче е изтъкнала правните последици от подобен сертификат.

Сближаването на позициите на лидерите се случва в момент, когато зависимите от туризма икономики в блока, които преживяха най-стремглавото свиване миналата година, са решени да отворят вратите си за хора, които искат да бъдат ваксинирани. Други обаче се противопоставят на подобни ходове, като се позовават на правни съображения и липсата на убедителни доказателства, че ваксинирането спира предаването на вируса, както и опасенията относно предоставянето на някои граждани на специални привилегии.

Френският президент Еманюел Макрон е бил по-скептичен по време на разговорите, като е изразил притеснения относно все още неизвестни фактори, включително периода на имунитет след ваксината, възможностите на хора, които са ваксинирани, да заразяват, както и правни и етични въпроси относно защитата на личните данни, съобщават двама души, пожелали да останат анонимни, защото разговорите са били от частен характер.

Конкуренция от технологичните компании

Липсата на дигитален сертификат на ниво ЕС може да носи други рискове, са предупредили някои участници. По време на разговорите гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е ключов защитник на идеята, е заявил, че ако ЕС не установи такъв сертификат, някой друг ще го направи – като голяма технологична компания например, казва запознат източник.

Австрийският канцлер Себастиан Курц е заявил, че иска „дигитален зелен паспорт“ в ЕС, предава Ройтерс. „Това просто означава да има възможност човек да докаже с мобилния си телефон, че или е ваксиниран, или се е възстановил, или е тестван“, отбелязал Курц.

„Целта ни не е да бъдем под постоянна блокада, а да можем най-сетне отново да пътуваме свободно в Европа независимо дали по работа или на ваканция“, допълнил той.

Същевременно някои лидери са настояли за по-строг подход в предоставянето на разрешение за износ на компании, които не са спазили ангажиментите си за разпределение на ваксините в блока, съобщи официален представител на ЕС. Твърдата линия е била подкрепена от новоназначения премиер на Италия Марио Драги, който е призовал и да се обмисли приоритизирането на първите дози на ваксината, за да се максимизира покриването на цялото население, отбелязаха официални представители.

По време на дискусията председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е опитала да успокои лидерите, че недостигът на предлагане на ваксини скоро ще бъде преодолян. Според слайд, показан на лидерите на ЕС, получен от Bloomberg, наличните дози през следващите тримесечия ще бъдат достатъчни за ваксинирането на по-голямата част от населението на блока.

Според друг официален представител Драги не бил убеден, като заявил, че доставките през второто и третото тримесечие не може да бъдат прогнозирани.

По данни, видени от Ройтерс, Европейската комисия е уведомила лидерите, че 51,5 млн. дози ваксини са били разпределени досега в блока, а 29,17 млн. са били поставени, като близо 5% от гражданите са получили първата си доза.

ЕС цели да ваксинира 70% от населението до лятото, но недостигът на доставки пречи на програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
много добра идея е това с кранчетата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
Нали затова влязохме в ЕС. Да правиме бизнес и да ходиме свободно в Европа. Който се страхува от мечки не ходи в гората. През целия си живот поемаш премерен риск. Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
колко фалшифицират лични карти , книжки и паспорти ... ?! въпрос на приоритет на държавата къде да е в общата схема на биометричните данни ...почнах сам да си пишем и отговарям ... :)))https://spectrum.ieee.org/energy/batteries-storage/gravity-energy-storage-will-show-its-potential-in-2021тия са направили вече пълномащабен действащ проект на гравитационна батерия , тази година започват тестова програма за внедряване ... 110м ... мислех , че в индия първо ще го внедрят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
колко фалшифицират лични карти , книжки и паспорти ... ?! въпрос на приоритет на държавата къде да е в общата схема на биометричните данни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
колко им даваш докато почнат да излизат фалшиви ? :):) .. 3 до 6 месеца ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
5% .... ако въобще са и толкова, но за смъртност 0.03% и тва им е много ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хубаво нещо е ваксинационният сертификат . добре е да се разпространи и за другите ваксини , а не само за ковид . още по-добре е липсата му или частичната му пълнота , да лишават от различни обществени услуги . трябва да се прилага един от основополагащите принципи в правото - реципрочност - индивидът не желае ваксина --> обществото не предоставя услуги на индивида ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Естествено, че е нарушаване на човешките права, изнудване и най-вече ТИРАНИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Това е чиста проба отнемане на права,изнудване (да си сложите ваксина-опитни мишки на фарма мафията)и нищо друго ! Поръчка - Бил Гейц и Ко. Microsoft, Big-Tech Coalition Developing Rockefeller-Funded COVID Passports A coalition of big tech companies, including Microsoft is developing a COVID passport, with the expectation that a digital document linked to vaccination status will be required to travel and get access to basic services.The group is calling itself the Vaccination Credential Initiative (VCI), and includes Microsoft, Salesforce and Oracle. https://summit.news/2021/01/15/microsoft-big-tech-coalition-developing-rockefeller-funded-covid-passports/ Bill Gates: Coronavirus Means We Need Digital Certificates To Prove Who Received Vaccine MARCH 19, 2020 ????? https://newspunch.com/bill-gates-coronavirus-means-need-digital-certificates-prove-who-received-vaccine/ ВСИЧКО Е ПЛАНИРАНО!Vladimir Bukovsky: EU = USSRhttps://***.youtube.com/watch?v=m41Tdl5mvdg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още