IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС дават зелена светлина за разширяване на санкциите срещу Турция

Анкара предприе едностранни действия и провокации и изостри реториката си срещу ЕС, страните членки и европейските лидери, посочва се в декларация на Съвета

08:54 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Съвет на ЕС</em></p>

Снимка: Съвет на ЕС

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС дават зелена светлина за разширяване на санкциите срещу Турция заради действията й в Средиземно море. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на върха в Брюксел, предадоха световните агенции.

"За съжаление, Турция предприе едностранни действия и провокации и изостри реториката си срещу ЕС, страните членки и европейските лидери", се посочва в комюникето, цитирано от Асошиейтед прес, предава БТА.

На срещата на върха през октомври европейските лидери предложиха "позитивен политически дневен ред между ЕС и Турция", включително търговски и митнически облаги и перспектива за повече средства за справяне със сирийските бежанци на турска територия, ако Анкара спре "незаконните дейности" в Източното Средиземноморие.

Европейският съвет сега посочва, че това предложение остава актуално, ако Турция е готова да встъпи в "искрено партньорство" и започне реален диалог с ЕС, както и да покаже готовност за разрешаване на различията чрез диалог и съгласно международното право.

Предвид липсата на отговор досега обаче, лидерите приканват министрите на 27-те членки на блока да приемат допълнителни санкционни списъци с рестриктивни мерки предвид неоторизираните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.

На европейския топ дипломат Жозеп Борел се възлага да разработи доклад за състоянието на политическите, икономически и търговски отношения между ЕС и Турция и да предложи по-нататъшни действия, включително разширяване на санкциите, който да представи до следващата среща на върха през март догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още