IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левицата води на местните избори в Румъния

Бившата журналистка Габриела Фиря печели кметското място в Букурещ с над 40% от гласовете, сочат три екзитпола

07:50 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: gabriela-firea.ro</em></p>

Снимка: gabriela-firea.ro

Кандидатката на социалдемократите и Националния съюз за прогрес на Румъния Габриела Фиря печели местните избори в Букурещ с над 40 на сто от гласовете, показват три екзитпола, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

По данни на АФП трите екзитпола дават на Фиря около 42 на сто от гласовете. АП съобщава, че бившата журналистка е получила около 41 на сто от гласовете.

"Радвам се на победата на моя проект да имаме столица с по-добри училища и болници, да решим проблемите на адския трафик в Букурещ и да имаме повече пространство за игра на децата и паркове, като същевременно намалим замърсяването", заяви Фиря. "Поздравявам гражданите на Букурещ, защото тази вечер спечелиха те", добави тя.

На второ място остава активистът Никушор Дан, математик и защитник на културното наследство на града. Той е получил 29 на сто, съобщава АФП.

Изборите преминаха под знака на корупцията, отбелязва АП. В момента кметството на румънската столица се ръководи от и.д., тъй като бившият кмет на Букурещ Сорин Опреску и петима от шестимата районни кметове или се разследват, или са обвиняеми за подкупи.

Според екзитполовете румънската Социалдемократическа партия печели местните избори като цяло с 37,5 на сто от гласовете. Това й дава силни позиции преди парламентарните избори тази година, отбелязва Ройтерс.

Партията напусна правителството миналата година след големи улични протести, започнали след като пожар в нощен клуб доведе до жертви и повдигна опасения за корупция в обществената администрация. До изборите, които ще се произведат през ноември или декември, Румъния се управлява от експертно правителство.

Окончателните резултати от местните избори се очакват утре сутрин, припомня АФП.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още