IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище "Хийтроу" понесе тежък удар от пандемията

Пътниците през лондонското летише са намалели със 73% през 2020 г.

16:22 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Лондонското летище "Хийтроу", което миналата година беше изпреварено от парижкото "Шарл дьо Гол" като най-натовареното в Европа, претърпя 73% спад на пътниците през 2020 г., а преминалите през него товари се свиха с 28% заради ограничителните мерки по време на коронакризата, пише Financial Times.

Летището, което е на загуба, води кампания за облекчаване на бизнес тарифите, каквото има за много други отрасли, за да се възстанови от пандемията.

През 2020 г. през "Хийтроу" са преминали едва 22,1 млн. души, което е със 58,8 млн. пътници по-малко на годишна база. През декември летището е обслужило 1,1 млн. пасажери, което е спад с 82,9% в сравнение със същия период на предходната година. Рязкото понижение се дължи на влиянието на новия щам на коронавируса на Острова.

Трафикът през летище "Шарл дьо Гол" в Париж, което има четири писти спрямо две на "Хийтроу", растеше по-бързо от лондонския още преди пандемията. Френското летище зае най-доброто място през октомври, около 18 месеца по-рано от очакваното. Летищата във Франкфурт и Амстердам също набират популярност за сметка на това на Лондон.

"Изминалата година беше изключително трудна за авиацията", заяви главният изпълнителен директор Джон Холанд-Кей. "Въпреки че подкрепяме временното затягане на граничния контрол чрез въвеждане на тестове преди заминаване за международните пътници, както и налагането на карантина, това не е устойчиво. Авиационната индустрия е крайъгълният камък на британската икономика, но се бори за оцеляване", посочи той.

Brexit изостри проблемите на "Хийтроу", тъй като декември беше последният месец за безмитно пазаруване във Великобритания. Обединеното кралство се превърна в единствената държава в Европа, която не предлага безмитни стоки на международни посетители, което „заплашва да възпрепятства икономическото възстановяване", заявиха от летището в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още