IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: САЩ въвлякоха ЕС в "безсмислено противоборство" с Русия

Русия е заинтересувана от съществуването на "силен, самостоятелен и открит" Европейски съюз, твърди външният министър

15:51 | 16.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз се остави да бъде въвлечен в "безмислено противоборство" с Русия, но въпреки многобройните спекулации Москва има интерес ЕС да бъде силен и самостоятелен. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в реч през Мюнхенската конференция по сигурност, цитиран от ТАСС и БТА.

Според него докато ЕС "понася щети за много милиарди заради натрапените му отвъд океана" санкции срещу Русия, "светът продължава стремително да се променя". "И в резултат какво имаме? Така и не е построена единна Европа, а основните за всички ни проблеми - от окончателното изкореняване на тероризма до осигуряването на устойчив икономически растеж - не получиха адекватни отговори", каза Лавров.

Той отбеляза, че ЕС вече няма монопол върху регионалната интеграция, тъй като на евроазиатското пространство "се преразпределя балансът на силите". Като пример Лавров даде Евразийския икономически съюз (ЕАИС), който според него е станал неотделима част от геополитическия пейзаж.

Освен Русия в ЕАИС членуват Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, а Молдова е наблюдател, сочи справка в руската "Уикипедия".

Въпреки многобройните спекулации Русия е заинтересувана от съществуването на "силен, самостоятелен и открит" Европейски съюз, каза руският външен министър и припомни думите на президента Владимир Путин, че стремежът на ЕС към "независимост, самодостатъчност и суверенност в сферата на отбраната и сигурността" е естествен и като цяло положителен от гледна точка на укрепването на многополярността в света. "Но доколко на ЕС ще бъде позволено да го направи, е друг въпрос", добави Лавров.

По думите му след края на Студената война диалогът между Русия и Запада е имал шансове за успех, но изборът е паднал върху "НАТО-центричността" Той даде примери с "нелегитимните" бомбардировки срещу Югославия, нейното разчленяване и едностранно признаване на Косово, подкрепата за "въоръжения преврат в Киев", разширяването на НАТО и разполагането на американска система за противоракетна отбрана в Европа, отказът на Брюксел за взаимна отмяна на визовия режим и дискриминацията срещу руските представители в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

В речта си през 55-ото издание на Мюнхенската конференция по сигурност Сергей Лавров заяви, че Русия е категорично против опитите за подменяне на ООН с някакви "клубове по интереси". Той декларира, че неговата страна е готова да преговаря за продължаването на действието на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия, предаде ТАСС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Дали ?! ами дръвца ... и те от Сибир ...: )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 18
redcretin
преди 5 години
Противоборство ли? Дреме му на ЕС за евтината му бензиностанция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още