IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Икономическото възстановяване на еврозоната се забави, но не дерайлира

ЕЦБ ще запази условията за финансиране "за продължителен период от време", за да осигури широк достъп до финансиране на достъпни цени, подчерта Кристин Лагард

21:53 | 25.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. <em>Снимка:&nbsp;Thierry Monasse/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Снимка: Thierry Monasse/Getty Images/Bloomberg

Икономическото възстановяване на еврозоната само се забави, но не дерайлира заради новите ограничения, свързани с коронавируса, и несигурността около процеса на ваксинация, заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от CNBC. 

„Надяваме се, че все пак 2021 г. ще бъде годината на (икономическото) възстановяване, но в две фази, и е очевидно, че първата все още е обект на много високо ниво на несигурност“, заяви Лагард по време видеоконферентната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. "Пътуването изглежда малко отложено, но не и дерайлирало“, добави тя.

Според нея фокусът "все още е върху преминаването на този мост към възстановяването".

Като част от икономическото облекчение Лагард обяви, че ЕЦБ ще запази условията за финансиране "за продължителен период от време", за да осигури широк достъп до финансиране на достъпни цени и да помогне за преодоляване на пандемичните последици.

Възстановяването на еврозоната продължава да бъде притискано от нарастващия броя на заразени с коронавирус, строгите социални ограничения и бавното разпространение на ваксините. Това допълнително помрачава региона, където се очаква икономиката да се свие с над 7% за 2020 г.

Новите щамове на Covid-19 принуждават политиците да предприемат допълнителни мерки за овладяването на вируса, след като стана ясно, че въпросните варианти на коронавируса могат да увеличат нивото на смъртност.

През миналата седмица ЕЦБ остави паричната политика непроменена по време на първото си заседание за 2021 г., като банкерите възприеха подход на изчакване след решението си миналия месец да разширят своята програма за спешна пандемични покупки с 500 млрд. евро, като я удължиха поне до края на март 2022 г.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%.Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не види, че перспективите за инфлация стабилно се доближават до ниво, достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния й хоризонт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Ще се бави. Нека да натискат стадото още и да видим как ще избухне всичко. Холандците са наясно, че тая пландемия е за поробване и нито те нито франсетата ще се оставят. Нека ръчкат още....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Докато еврото се търси и печатницата работи всичко ще е наред. Само ако може тази мумия Лагард да я заменят с нещо по живо че като я видя и ми прилошава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Лагард: Икономическото възстановяване на еврозоната се забави, но не дерайлира За разлика от изтребителя "пето" поколение F-35, който дерайлира!:) поздрави до всичкото *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още