IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ трябва да види стабилно възстановяване, преди да оттегли подкрепата

Банката вижда рисковете за перспективите на региона като „балансирани“, термин, използван за първи път от декември 2018 г.

11:10 | 14.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка и правителствата от еврозоната не трябва да премахват подкрепата за икономиката на региона, преди да видят ясни признаци, че тече възстановяване, предупреди председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

„Трябва да изведем икономиката през пандемията и да видим фаза на възстановяване, която вече започна“, каза тя в интервю за Politico, публикувано в понеделник. „Трябва наистина да закрепим възстановяването. Винаги говорим за стабилизиране на инфлацията, а забравяме това. Но възстановяването трябва да бъде стабилно и устойчиво“, коментира ръководителят на ЕЦБ.

Лагард и нейните колеги обещаха миналата седмица да продължат да купуват облигации с по-бързи темпове през третото тримесечие, дори в момент, когато банката повиши прогнозите си за икономиката на еврозоната. Сега ЕЦБ вижда рисковете за перспективите на региона като „балансирани“, термин, използван за първи път от декември 2018 г.

прогнози прогнози

Нови прогнози на ЕЦБ

Запитана дали нетното закупуване по програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) може да спре през март 2022 г., както е планирано в момента, Лагард коментира гъвкавостта на програмата и по-добрите икономически перспективи.

„Изглежда, че нашата проекция и дизайнът на PEPP се движат в правилната посока“, каза тя. „Но както беше посочено по-рано, твърде рано е да се обсъждат тези въпроси“, повтори Лагард.

Председателят на ЕЦБ каза също, че се надява прегледът на стратегията на банката да приключи към края на лятото, но добави, че „не е важно дали ще е в края на лятото или през есента, а важни са качеството на прегледа и консенсусът“. Прегледът се провежда през последните една година и половина след началото на пандемията.

След последното решение на банката от миналата седмица Лагард заяви, че очакванията са икономическата активност да се ускори през втората половина на тази година, тъй като ще бъдат премахнати допълнителните мерки за ограничаване. „Нарастването на потребителските разходи, силното глобално търсене и приспособителните фискални и парични политики ще окажат решаваща подкрепа за възстановяването“, заяви тя. В същото време тя предупреди, че несигурността остава, тъй като краткосрочните икономически перспективи продължават да зависят от хода на пандемията и от това как ще реагира икономиката след отварянето.

Актуализираната прогноза на ЕЦБ предвижда годишен ръст на реалния БВП от 4,6% през 2021 г., 4,7% през 2022 г. и 2,1% през 2023 г. В сравнение с макроикономическите прогнози на ЕЦБ от март 2021 г. перспективите за икономическа активност са ревизирани за 2021 и 2022 г., но остават непроменени за 2023г.

ЕЦБ очаква основният ценови натиск да се увеличи донякъде тази година поради временните ограничения на предлагането и възстановяването на вътрешното търсене. Според прогнозата на банката годишната инфлация в еврозоната ще бъде 1,9% през 2021 г., 1,5% през 2022 г. и 1,4% през 2023 г.

Що се отнася до фискалните политики, амбициозната и координирана фискална позиция остава от решаващо значение, тъй като преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа би рискувало да отслаби възстановяването и да засили дългосрочните белези. Следователно националните фискални политики следва да продължат да предоставят важна и навременна подкрепа на фирмите и домакинствата. В същото време фискалните мерки трябва да останат временни, категорични са от ЕЦБ, като същевременно се гарантира, че те са правилно насочени, за да се справят ефективно с уязвимостите и да подпомогнат бързото възстановяване в икономиката на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още