IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късметлия ли ще се окаже Марио Драги?

Президентът на ЕЦБ или избра подходящ момент, за да стартира програмата за количествени улеснения, или просто извади късмет

17:20 | 04.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Късметлия ли ще се окаже Марио Драги?

Началото на програмата за количествени улеснения в еврозоната преди по-малко от четири седмици бе паметен момент за финансовата история. Не само че Европейската централна банка (ЕЦБ) най-накрая промени своя консервативен имидж, но и надделя над могъщата Централна банка на Германия, пише Financial Times.

За разлика от ранните количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ програмата на ЕЦБ за изкупуване на публични и частни активи в размер на 60 млрд. евро на месец започна, когато фондовите пазари опипваха нови върхове и когато изглеждаше, че лихвените проценти няма накъде повече да падат.

Но какво научихме от програмата на ЕЦБ до този момент и какво може да се случи?

Единият урок е, че президентът на банката Марио Драги или е късметлия, или е велик в предвиждането. След като стартираха покупките на облигации, икономиката на еврозоната се върна към живот. Икономическото доверие скочи до близо 4-годишен връх, а PMI индексите растат вече четири поредни месеца.

Икономистите дебатират как точно количествените улеснения стимулират икономиките. Най-вероятно единият начин е чрез „канала на доверието“. С други думи – ако достатъчно хора вярват, че количествените улеснения работят, то те работят. До този момент Драги успя да използва този трик. От началото на годината европейските акции са поскъпнали с 16%.

В помощ на Драги е и рязкото поевтиняване на еврото спрямо долара – резултатът от разминаващите се курсове на паричната политика в еврозоната и САЩ. Отново Драги уцели подходящия момент.

Въпреки поскъпващия долар Фед все пак трябва да увеличи лихвените проценти по-късно през годината, най-вероятно през юни. Същевременно по-силната валута изяжда печалбите на щатските компании. Европа пък изглежда атрактивна в очите на американските инвеститори, което е сред причините за високия интерес към европейските акции.

Но за останалата част от континентална Европа ефектите от количествените улеснения в еврозоната не са толкова гладки. Икономиката на Швейцария се разтърси от резкия скок в курса на швейцарския франк, след като централната банка на страната се отказа да поддържа стойността му спрямо еврото.

Швеция и Дания трябваше да понижават лихвените проценти до още по-негативна територия, за да предотвратят отрицателните странични ефекти.

Същевременно разминаването на паричната политика от двете страни на Атлантическия океан усложни живота на стратезите, опитващи се да предвидят в коя посока ще се движат доходностите.

Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Ако вярно е късметлия да му се даде двойна заплата и да се помоли да седи на поста докато късмета е с него. Единственото нещо на тоя свят, което не може да бъде обяснено е късмета, следователно като го намерим трябва да го оценим високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Mammita
преди 9 години
При толкова бързо променяща се геополитическа икономика и интереси, още е рано да се поздравява Драги. Фед не са прости, а и там лобито на големите корпорации е с много силен натиск, така че може доста бързо да се обърнат настроенията и очакванията. Не ми се струва, че ще се остави толкова силен доларът за дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още