IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Коронакризата ще повиши търсенето на ресурси

Една от основните причини за избягването на данъци са сложните данъчни кодекси, твърди директорът на МВФ

22:15 | 03.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Кризата, породена от COVID-19, ще повиши значително търсенето на ресурси със средно 2,5 процента от БВП. Това каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) по време на виртуален разговор с Иън Голдин от Оксфордското училище „Мартин“ по повод публикуването на доклада на МВФ „Постпандемична оценка на целите за устойчиво развитие.“

„Отрезвяващо е да видим огромното разминаване в икономическото благосъстояние между развитите икономики и развиващия се свят. В изследването разглеждаме случващото се по пътя на страните към постигането на Целите за устойчиво развитие в контекста на кризата. Държавите изостават в изпълнението на своите планове. Така че ресурсът, който беше скъп поначало, предстои да стане още по-скъп“, предупреди Георгиева. 

Тя подчерта, че държавите трябва да използват COVID-19 като възможност за ускоряване на действията, които вече бяха привели в действие. Ключови сред тях са приоритизирането на фискалните приходи и намаляването на избягването на данъци, намаляване на разхищенията в разходването на публичните средства и създаването на благодатна среда за частни и чуждестранни инвестиции, уточни директорът на МВФ.

Според Кристалина Георгиева са необходими изключителни по своя мащаб усилия от страна на международната общност. Ако светът не повиши усилията си да обърне тенденцията на това изключително опасно разминаване, страните ще се отклонят от пътя към постигането на целите за устойчиво развитие, категорична беше тя.

На въпрос защо нямаше по-голям интерес към кредитни линии от МВФ и дали има нужда от нов етап на предоставянето на кредитни облекчения в още по-голям размер, директорът на МВФ обясни, че настоящата криза е много различна от останалите както по отношение на причините, които я породиха, така и по действията на правителствата за преодоляване на последствията от нея. „При тази криза гъвкавите парични политики на страните с развити икономики означаваха огромна ликвидност при изключително ниски лихви. Страните с достъп до финансовите пазари съвсем разбираемо се възползваха от възможността да вземат заеми. Но кризата не е приключила и се чувствам много по-сигурна в ситуация, в която МВФ разполага с достатъчно „стрелкова мощ“ в момента, в който поемаме по пътя на възстановяването“, каза шефът на МВФ. Георгиева е убедена, че приетата от страните от Г-20 обща рамка е огромна крачка напред. „Тя обединява кредиторите от публичния и частния сектор за действия, съобразени с обстоятелствата във всеки конкретен случай и целящи поддържането на дълговете на устойчиви нива“, добави Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Кристалина Георгиева: Коронакризата ще повиши търсенето на ресурси Пандемията сви разходите на Google И на 2-те не вярвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още