IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева е единственият кандидат за ръководител на МВФ*

Целта на фонда е да приключи процеса по подбор до 4 октомври тази година

18:16 | 09.09.19 г. 1
<p>
	Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд съобщи, че главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева ще бъде смятана за единствения кандидат за следващ управляващ директор на МВФ след края на периода на номинациите в петък, съобщава Ройтерс.

66-годишната Георгиева, която е главен изпълнителен директор на Световната банка от началото на 2017 г., трябва да се яви на изслушване пред директорите на МВФ, преди те да дават окончателното си одобрение на назначението й, но успехът й в надпреварата на практика е гарантиран, ако не се стигне до изненади в последната минута, отбелязва Financial Times.

МВФ съобщи, че иска да приключи процеса по подбор на следващия си лидер, който ще замени Кристин Лагард, до началото на октомври, навреме за ежегодните заседания на фонда, така че Георгиева да може да поеме поста през идните седмици.

Безпрепятственият път на Георгиева до ръководната позиция в МВФ подчертава устойчивостта на неписаното споразумение от последните десетилетия, според което европеец оглавява фонда, а американец поема поста президент на Световната банка. По-рано тази година Дейвид Малпас, бивш високопоставен представител на финансовото министерство в администрацията на Тръмп, спечели ръководния пост в Световната банка, също без да срещне никаква конкуренция, припомня Financial Times

„Периодът на внасяне на номинации за позицията на следващия управляващ директор изтече в петък, 6 септември. Един номиниран, госпожа Кристалина Георгиева, понастоящем главен изпълнителен директор на Световната банка и българска гражданка, потвърждава желанието си да бъде считана за кандидат“, казва се в съобщение на МВФ.

Въпреки че американската администрация така и не подкрепи Георгиева публично, тя гледаше положително на кандидатурата й, тъй като я познава от времето й в Световната банка, където тя изигра ключова роля в преговорите за подкрепата на Вашингтон за увеличаването на капитала с 13 млрд. долара.

Привърженик на мултилатерализма с политическа ловкост, Георгиева вероятно ще има голяма степен на приемственост с мандата на Лагард, включително продължаване на фокуса на фонда през последно време в справянето с климатичните промени, увеличаването на участието на жените в работната сила, намаляването на неравенството и борбата с корупцията.

66-годишната Георгиева направи поредна крачка към позицията в четвъртък, след като страните членки на МВФ гласуваха за премахване на възрастова граница за управляващия директор. Подзаконовите нормативни актове изискваха управляващите директори да са под 65 години, когато заемат поста си, и им забраняват да заемат позицията след навършването на 70-ия си рожден ден.

Кристалина Георгиева беше номинирана от страните от ЕС през август като компромис след дълбоки разногласия по отношение на други кандидати и многократни кръгове на гласуване във водения от Франция процес. Тя е заемала многобройни висши позиции в Европейската комисия, включително комисар по бюджета, и има задълбочени познания за развиващите се пазари, обслужвани от Световната банка.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин, който контролира най-големия блок за гласуване в борда на МВФ, се изказа наскоро положително за постиженията на Георгиева в Световната банка. 

*Информацията е допълнена в 18,44 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
Бах го у фонда , щом Сталинка ше му е шеф ... девалвация на "ценностите" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още