IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Позицията на САЩ по „Северен поток“ 2 е нелоялна конкуренция

Това е една последователна линия, ние не я намираме за правилна или приемлива, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

13:23 | 12.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кремъл определи опитите на САЩ да спънат руския проект за газопровод „Северен поток“ 2 до Германия като пример за нелоялна конкуренция срещу един изцяло търговски проект.

В отговор на журналистически въпрос говорителят на руския президент Дмитрий Песков посочи, че резолюцията на Камарата на представителите в Конгреса за „Северен поток“ 2 представлява намеса в изпълнението на един чисто икономически проект.

„Ние не виждаме каквито и да е било нови елементи, аналогична позиция беше изразена и на ниво президент на САЩ, както и на ниво Държавен департамент“, посочи Песков.

Във вторник долната камара на Конгреса прие до голяма степен символична резолюция, в която се посочва, че осъществяването на проекта „Северен поток“ 2 ще увеличи контрола на Москва върху европейските енергийни доставки, съобщава Bloomberg.

Според текста, подкрепен както от републиканци, така и от демократи, осъществяването на газопровода е „драстична стъпка назад за европейската енергийна сигурност и интересите на САЩ“.

„Това е една последователна линия, ние не я намираме за правилна или приемлива, става дума за опит за намеса в реализирането на чисто търговски, икономически проект, който е в интерес не само на доставчика на газ Русия, но и на потребителите, на първо място Германия като страна от ЕС“, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

Във вторник помощник-държавният секретар на САЩ за енергийните въпроси Франсис Фанън заяви, че усилията на Европа да запази доставките на руски газ през Украйна след пускането в експлоатация на „Северен поток“ 2 през Балтийско море ще бъдат безсмислени и на Русия не може да ѝ се има доверие.

По думите на Песков САЩ се опитват да попречат на реализирането на проекта, използвайки „всички допустими и недопустими методи, които са нищо друго освен замаскирана нелоялна конкуренция“.

Москва неведнъж е отговаряла на американските критики срещу проекта с довода, че по този начин Вашингтон се опитва да стимулира продажбите на своя втечнен природен газ в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още