IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Няма основание за разследване на причините за състоянието на Навални

Според Дмитрий Песков подобни действия ще започнат, когато бъде потвърдено, че става въпрос за отравяне

15:49 | 25.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руските власти отхвърлиха призивите на германския канцлер Ангела Меркел за пълно разследване на предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални с довода, че все още не е ясно дали той в действителност е бил изложен на токсична субстанция.

„Ако субстанцията бъде установена и се покаже, че е отровна, то това ще е основа за разследване“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му зависи от лекарите в германската болница, където Навални се намира в момента, да установят на какви химикали опозиционерът е бил изложен.

Меркел призова Русия да „разследва цялостно“ инцидента, след като лекарите в болницата Charite в Берлин потвърдиха, че Навални е бил отровен. В момента състоянието му все още е тежко, като той се намира в медикаментозна кома.

„Не разбираме на какво основание германските ни колеги бързат толкова много да използват думата „отравяне“, каза Песков. По думите му съобщението на германските лекари потвърждава и заключенията на руските им колеги. „Не научихме нищо ново от позицията на Charite“, каза още Песков.

Говорителят заяви, че когато в понеделник е бил проведен разговор с лекарите в Омск, където бе лекуван Навални, те са потвърдили, че той е бил със занижени нива на ензима холинестераза и му е било даван атропин. Според медицинския екип на Charite отровата в тялото на Навални е от инхибиторната група на холинестеразата, но са необходими още тестове, за да установи точно каква е тя.

Руските лекари, лекуващи Навални, отхвърлиха публично възможността отравяне да е причина за състоянието му. Според тях става въпрос за неизвестен проблем с метаболизма.

Близките и последователите на опозиционера обвиняват руските служби за сигурност за отравянето. Песков от своя страна отхвърли подобни твърдения като неоснователни и властите няма да ги взимат на сериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ами тъй като Навални им е натресен "отгоре" , швабите всякак ше прехвърлят парещия картоф ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Ако Навални е в Германия разследване трябва да направят германците. Това, че не им се иска да направят такова разследване, а прехвърлят отговорността на руснаците е много показателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още