IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралският урок, който Макрон не успя да научи

Вчера Макрон се отказа от планираното увеличение на данъците върху горивата, като репутацията му на непоклатим лидер сериозно пострада

20:05 | 06.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френските работници се бунтуват по улиците заради увеличението на данъците, икономическото неравенство и усещането, че управляващите са недосегаеми.

Това, разбира се, се е случило през 1789 година, когато крал Луи XVI помага на богатите да се освободят от данъци и плаща за това с главата си, припомня Асошиейтед прес.

Днес, някои могат да видят съответствия с непопулярния президент на Франция Еманюел Макрон, коментира Асошиейтед прес. Демокрацията замени монархията във Франция, но културата на тълпата, която насочва яростта си по улиците на Париж срещу усещането за неравенство, не се е променила.

Вчера Макрон се отказа от планираното увеличение на данъците върху горивата, като репутацията му на непоклатим лидер сериозно пострада.

"Ако хората сравняват Макрон с Луи Шестнайсети, това е предупреждение, че той не е научил историческия урок. Те не искат буквално главата му, но е сериозно послание, че смятат, че гласът им не се чува", твърди социологът Мишел Виевиорка.

Премиерът на Франция Едуар Филип каза днес, че е отворен за нови мерки, от които да се възползват хората с най-ниски заплати, предаде Ройтерс. Правителството се бори да предотврати нови протести на "жълтите жилетки" в Париж през този уикенд.

Едуар Филип каза също така, че 65 000 членове на силите за сигурност ще бъдат разположени в цялата страна. Миналата седмица протестиращите палеха коли, грабеха магазини и нанесоха щети на Триумфалната арка в най-сериозните размирици, с които френската столица се е сблъсквала от пет десетилетия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Да бе верно, за какво протестират тези? Заради няколко цента на литър ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Кралският урок, който Макрон не успя да научи = пропаганда.1. Научи го = когато те посрещнат на чуждо летище и човека там е облечен в същото, както протестиращите - няма как, трябва да ти светне.2. Урока е същият, както при генерал де Гол: независима европейска държава за сметка на янките?! Да си готов за шамари! Европейска армия или независима такава за сметка на НАТО?! Бой и сръбска музика......3. Медиите признаха, че протестите нямат избистрени искания (3 цента за литър за толкова време преди - несериозно)... това си беше чиста проба Майдан. Само Виктория Нуланд липсваше да раздава курабийки, но тия номера са само за древните шумери. За по-младите нации ще дойде много нагло и очевадно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още