IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайният срок за споразумението между Швейцария и ЕС се задава

Засега обаче няма изгледи страните да се договорят

15:38 | 16.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарските връзки с Европейския съюз (ЕС), нейният най-голям търговски партньор, са подложени на тест тази седмица, когато Брюксел решава дали двете страни са постигнали достатъчен напредък по проект, наказателните мерки по който започват в края на юни, предава Ройтерс.

След като преговорите, продължили повече от четири години, доведоха до план за проект през ноември, този месец швейцарското правителство одобри споразумението, но заяви, че се нуждае от разяснения в три области - защита на швейцарските заплати, регулирането на държавната помощ и въпроси за правата на човека, преди да подпише.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чийто мандат изтича на 31 октомври, отговори, че той е подготвен да изчисти всички въпроси, но иска това да се случи до вторник, когато комисията разглежда отношенията с Швейцария.

Основният лост на ЕК е признаването на швейцарските фондови борси за еквивалентни на борсите в Европейския съюз (ЕС), което им позволява достъп до единния пазар на блока и което изтича в края на юни.

Намирането на начин за адресиране на швейцарските притеснения по отношение на държавната помощ и правата на гражданите на ЕС, живеещи в Швейцария (но без да се възобновява проектът за споразумение за предоговаряне), не изглежда непреодолима задача, твърдят запознати със случая.

Преодоляването на швейцарските мерки за защита на най-високите заплати в Европа - основна част от спора от десетилетия, изглежда по-трудна задача.

“Правителството може да говори с Брюксел през следващите седмици и да обсъди договора, но в момента няма база за намирането на конкретно решение или за сключването на споразумение”, коментира Пиер-Ив Маяр, ръководител на Швейцарската федерация на профсъюзите SGB. Пред вестник SonntagsZeitung той обяви, че потенциално решение може да бъде взето чак през есента.

Ситуацията се усложнява и от швейцарските парламентарни избори на 20 октомври.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още