IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът временнно спира преговорите между ЕС и Великобритания

Заразен е член на преговорния екип от страна на ЕС, продължават само виртуалните срещи между екипите

18:52 | 19.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният преговарящ за ЕС Мишел Барние. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният преговарящ за ЕС Мишел Барние. Снимка: архив Ройтерс

Преговарящите за Brexit Мишел Барние и Дейвид Фрост са се споразумели в четвъртък да преустановят преговорите на тяхно ниво заради заразен с коронавирус член на преговорния екип от страна на Европейския съюз (ЕС), предава британското издание Guardian.

Главният преговарящ за ЕС за Brexit Мишел Барние обяви в Twitter, че разговорите между него и Фрост ще останат на пауза „за кратък период". Той допълва, че „екипите ще продължат работата си при пълно спазване на насоките".

Британските преговарящи са в Брюксел тази седмица за интензивни преговори.

Дейвид Фрост допълва, че остава в „близък контакт“ с Барние и благодари на Европейската комисия (ЕК) „за незабавната им помощ и подкрепа“. Той подчертава, че здравето на преговорните екипи е на първо място.

Говорител на „Даунинг Стрийт" коментира, че с Комисията са обсъждани последствията за преговорите от ситуацията. „Ние бяхме и ще продължим да действаме в съответствие с насоките за обществено здраве и да гарантираме здравето и благосъстоянието на нашите екипи“, посочва още говорителят.

Паузата рискува да дерайлира преговорите заради и без това скорошния краен срок за постигане на успешен резултат, отбелязва изданието. Въпреки трудните дискусии по най-спорните въпроси, двете страни имаха за цел да сключат споразумение до следващата седмица, за да се даде време на Европейския парламент да ратифицира потенциалната сделка на евентуално извънредно заседание на 28 декември.

Според британското законодателство всички с положителен тест за коронавирус трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на 14 дни. В Белгия карантината е за 10 дни. Предстои да се разбере колко широко това ще засегне екипите.

В белгийската столица има 50 британски служители. Всички физически срещи са преустановени, като само онлайн дискусиите продължават.

След шест седмици преходният период на Обединеното кралство ще приключи и страната ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС. Евродепутатите се надяваха вече да започнат да обсъждат евентуален договор, за да могат да ратифицират търговското споразумение на 16 декември, но тази цел изглежда изглежда все по-трудно постижима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още