IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата повиши германския дълг до нов рекорд

Като цяло са поети нови дългове за общо 130,5 милиарда евро, предишният рекорд беше 44 млрд. евро през 2010 г.

17:32 | 19.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският финансов министър Олаф Шолц. <em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Заради пандемията от коронавирус Германия ще поеме по-големи нови дългове от всякога в историята си. Като цяло са поети нови дългове за общо 130,5 милиарда евро, съобщава Министерството на финансите във вторник. Предишният рекорд беше 44 млрд. евро през 2010 г.

Новият дълг обаче остана доста под кредитната линия от до 218 млрд. евро, одобрена от Бундестага.

Министерството на финансите оправда това с факта, че икономиката не е спаднала толкова силно, каквито опасения имаше. В резултат данъчните приходи са над очакванията, докато разходите за помощи и социално осигуряване са по-ниски. 

„Нашата решителна политика за помощи работи", казва финансовият министър Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс. „Инвестирахме много пари за здравеопазване, за подпомагане на икономиката и за осигуряване на заетост“.

Това се отплащало по много начини. „Въпреки пандемията ние държим под контрол финансите си“, добави Шолц. „Имаме силата да продължим да предприемаме мащабни действия срещу коронакризата и точно това правим“.

Новият рекорд при заемите обаче може да бъде надвишен отново тази година. Във федералния бюджет за 2021 г. се планира нов дълг за 180 млрд. евро.

Само бюджетът осигурява почти 40 млрд. евро за помощ за фирмите и 35 млрд. евро като резерв за потенциални разходи, които все още не са определени количествено във връзка с пандемията. Поради това Министерството на финансите е уверено, че парите ще са достатъчни въпреки планираното разширяване на подкрепата в рамките на третия пакет с помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още