IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерваторите на Меркел подкрепиха идеята за по-голям дефицит догодина

Кризата изисква още пространство за бюджетни действия, смятат депутатите от водения от Християндемократическия съюз блок

11:01 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Парламентарната група на консерваторите на канцлера Ангела Меркел в германския парламент подкрепи плановете за увеличаване на бюджетния дефицит за следващата година на фона на продължаващата битка за възстановяването на най-голямата икономика в Европа.

Кризата изисква още пространство за бюджетни действия, смятат депутатите от водения от Християндемократическия съюз блок, цитирани от Bloomberg. Те проведоха среща в сряда в Берлин. В рамките на спасителната си програма през март Германия се отказа от политиката си за балансиран бюджет и временно прекрати конституционното ограничение, което държи дълга под контрол.

Според Ралф Бринкхаус, председател на групата на консерваторите в Бундестага, скъпоструващите програми като субсидиите за запазване на работните места – която правителството миналия месец се съгласи да удължи до края на 2021 г. – са необходими в момента, но не трябва да бъдат продължавани „прекалено дълго“.

„Става въпрос за намирането на баланс и това се отнася и за бюджета“, каза Бринкхаус в четвъртък в интервю за телевизия ARD. По думите му доброто представяне на бюджета от последните години позволява сега парите да бъдат използвани.

Очакванията на правителството от тази седмица са, че икономиката на страната ще се свие с по-малките от очакваното 5,8% през тази година. И макар това да остава една от най-тежките рецесии за Германия от края на Втората световна война, свиването е по-малко от прогнозираните през април 6,3%.

Възстановяването на Германия догодина обаче няма да е така силно с ръст от 4,4%. Това е под предната прогноза за 5,2%. Според министъра на икономиката Петер Алтмайер предпандемичните нива няма да бъдат достигнати преди 2022 г.

Миналата седмица самата Меркел даде знак, че предпочита продължаването на политиката за бюджетна гъвкавост, тъй като все още не е съвсем ясно пред какво е изправена страната.

Финансовият министър Олаф Шолц, който е и кандидатът на Социалдемократическата партия за канцлер на следващите избори, заяви в края на миналата седмица, че е необходимо страната да може да взима допълнителен дълг. Шолц ще представи предложението си за бюджет за следващата година по-късно този месец.

Парламентарните групи на Меркел и Шолц вече заявиха, че от 2022 г. биха искали да бъде възстановено ограничението на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още