IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще са скритите печеливши от трагедията във Франция?

Съществува опасност крайнодесните партии в Европа да извлекат политически дивиденти от драматичните събития, предупреждават експерти

09:00 | 10.01.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Налице е "опасност" крайнодесните партии в Европа да реагират на терористичните атаки във Франция, превръщайки емигрантските общности в "изкупителна жертва" за икономическите проблеми, предупреждават експерти.

Политическият анализатор за Близкия изток в Eurasia Айхам Камел посочи пред CNBC, че атаката в офиса на сатиричното списание Charlie Hebdo в Париж, при която 12 души намериха смъртта, може да предизвика засилване на екстремизма от крайнодесните политически движения.

"Опасността тук е, че налице е свръхреакция, която създава по-широк конфликт между мюсюлманските общности в Европа и европейските общества като цяло", каза Камел.

Лидерите на Британската партия на независимостта (UK Independence Party – UKIP) и френския Национален фронт (Front National – FN) – най-изявените десни популистки партии в тези страни, вече прибегнаха до използване на убийствата за извличане на политически дивиденти.

Лидерът на UKIP Найджъл Фарадж заяви, че атаката на предполагаемите ислямисти е била "наистина ужасяваща" и повдигна въпроси за това, което той нарича "широка политика на културно многообразие" в Европа.

Марин льо Пен, лидер на FN, пък призова за провеждането на референдум за връщането на смъртното наказание.

В интервю за телевизионния канал France 2 льо Пен призова Франция да отхвърли ислямския фундаментализъм. За целта тя пожела среща с президента Франсоа Оланд, на която да бъдат обсъдени мерки за "защита на сънародниците".

В същото време френските сили за сигурност неутрализираха двамата братя, заподозрени в избиването на част от екипа на Charlie Hebdo. Техният заложник бе освободен. Въпреки това няколко заложници бяха убити при обсадата на супермаркет в Париж.

През миналата година партии като UKIP и FN, които водеха широки кампании за борба с Европейския съюз и които прокарваха антиимигрантски платформи отчетоха ръстове на популярността. Причината до голяма степен бе завръщащата се икономическата криза на Стария континент, която има потенциала да върне опасното анти-емигрантско чувство сред европейците.

През септември 2014 г. FN спечели първите си места във френския Сенат на фона на критикуваната от мнозина политика на президента Франсоа Оланд, чиято Социалистическа партия (Parti socialiste – PS) загуби мнозинството си в горната камара на парламента.

В същото време надигането на UKIP и други движения, като Патриотичното европейско движение (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – PEGIDA) в Германия, свидетелстват за факта, че анти-емиграционните настроения са видни дори и в страни с по-стабилни икономики.

Въпреки че редица мюсюлмански организации в Европа осъдиха трагедията с Charlie Hebdo, експерти предупреждават, че ислямофобията може да се увеличи. Това предполага опасността мюсюлманите да се превърнат в удобна "изкупителна жертва" за икономическите проблеми във Франция и по света.

"Има опасност тези събития да изострят ислямофобията, която се разраства в части от френското общество от известно време", изтъкна Йън Стюарт, преподавател по съвременна европейска история в Лондонския университет.

"Тази ислямофобия не се ограничава само до крайната десница, но FN e най-вероятнaта партия, която ще я използва за извличане на политически дивиденти", добави той.

Авторът на "Десният популизъм в Европа: Политика и дискурс" Рут Водак също декларира увереността си, че емигрантската общност във Франция ще се превърне в "изкупителна жертва" за надвисналото "огромно предизвикателство пред френското общество".

"Няма съмнение, че десните популистки партии и крайнодесните формации, които непрекъснато атакуват мюсюлманите и исляма, ще се опитат да трупат политически дивиденти", отбеляза тя.

"Те ще продължат да насочват атаките си срещу генерализираната хомогенна група от мюсюлмани, емигранти и лица, търсещи убежище, без да се прави разлика между фундаменталисткия ислям и умерените мюсюлмани", изтъкна още Водак.  

Още видеоматериали гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Изобщо нищо няма да се случи!Язък за утрепаните хора!По-скоро се очаква сплотяване на хората, срещу правителствата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още