IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще има нова европейска директива в защита на потребителите?

С колективни искове в ЕС ще се търси ефективно обезщетение за незаконни практики, посочи адвокат Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите

18:30 | 25.06.20 г.
Кога ще има нова европейска директива в защита на потребителите?

"В рамките на едно съдебно производство ще могат да се акумулират вреди спрямо множество потребители, претърпени от една практика на търговец. Тези правила дават възможност ефективно да се санкционира незаконното поведение на търговците", посочи той.

По думите на Деков защитата на потребителите е най-общо задача на държавата в лицето на органите за защита на потребителите.

"Не знаем окончателния текст на директивата, тя не е приета окончателно. Предвижда се да се дава право на организациите за защита на потребителите, които имат финансов и човешки ресурс, да завеждат такива искове и да представлява увредените лица", обясни юристът.

Димитър Деков смята, че в зависимост от различните процедури на национално ниво могат да се постигат решения, които забраняват дадено поведение – например, ако търговецът използва неравноправни клаузи в договорите и това води до възникването на вреди, те могат да бъдат предмет на иск и да се иска търговецът да ги възстанови.

Адвокатът съобщи, че на европейско ниво се обмисля създаването на европейски омбудсман.

Какви организации ще могат да защитават интересите на потребителите? При какви случаи трябва да се организира колективен иск? Кога ще има яснота по новата европейска директива кои организации ще могат да завеждат искове? За какво ще се завеждат колективни искове?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още