IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаас Кнот призовава за по-задълбочен анализ на причините за инфлация

Финансовата институция трябва да проучи „старателно“ кои фактори днес определят цените, смята членът на Управителния съвет на ЕЦБ

18:10 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клаас Кнот. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клаас Кнот. Снимка: Ройтерс

Членът на Управителния съвет на Европейката централна банка (ЕЦБ) Клаас Кнот смята, че конвенционалните ни схващания за инфлацията са остарели.

Финансовата институция трябва да проучи „старателно“ кои фактори днес определят цените на продукцията, а не да удвояват стимулите, смята управителят на Холандската централна банка, цитиран от Bloomberg.

И докато заплатите нарастват, то разходите за бизнеса не се пренасят към по-високи стойности на продукцията, тъй като „фирмите изглежда задават цените си по различен начин в сравнение с миналото“, заяви Кнот в интервю за холандския в. De Volkskrant.

Посланието на банкера допълва това на неговия естонски колега Мадис Мюлер, която заяви миналата седмица, че ЕЦБ трябва да започне преразглеждане на стратегията си, започвайки с причините за ниската инфлация, преди да внася промени в целите си.

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, която пое поста през ноември, планира да осъществи първото преразглеждане на стратегията й от 2003 г. насам, което трябва да е готово до края на 2020 г.

Основна част от оценката ще бъде това дали целта на ЕЦБ за инфлацията има нужда да бъде коригирана.

Кнот заяви, че е все по-притеснен от оставащата ниска инфлация. Една от неговите тревоги е все по-нарастващата популярност на сложните структури за корпоративно кредитиране.

„Не може да бъде изключено, че периодът на ниски лихвени проценти може да продължи още пет години“, коментира Кнот. „Подобни очаквания ме притесняват“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още