IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайско-американското напрежение препъна и европейските борси

Освен това на преден план отново излязоха опасенията за икономическите последици от пандемията на коронавируса

19:33 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg, архив</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg, архив

Европейските пазари приключиха сесиите си в петък на по-ниски нива, тъй като ескалиращото дипломатическо напрежение между двете най-големи икономики в света продължи да натежава над настроенията. Освен това опасенията за икономическите последици от пандемията на коронавируса отново излязоха на преден план. И не на последно място, лошите новини от гиганта в сектора на чиповете Intel изплашиха инвеститорите и натежаха сериозно над технологичния сектор.

Общоевропейският Stoxx 600 приключи сесията със спад от 1,7%, като технологичните акции се понижиха с 3,8%, а всички сектори и основните борси се плъзнаха към отрицателната територия.

EuroStoxx 50 като водещ индекс на еврозоната загуби 1,8 процента до 3310,89 пункта. На седмична база понижението възлиза на 1,6 процента. Според търговци бенчмаркът е заплашен да изпадне от тенденцията за възстановяване, започнала в средата на юни. В Париж Cac 40 се понижи в петък с 1,54 процента до 4956,43 пункта и по този начин отново под границата от 5000 пункта. За FTSE 100, наричан още "Footsie", понижението е с 1,41 процента до 6123,82 пункта.

Желанието на инвеститорите да приберат печалбите си характеризираше сесията и във Франкфурт, като бутна водещия бенчмарк Dax под нивото от 13 000 пункта.

„Апетитът за риск на инвеститорите засега остава сдържан“, пише анализаторът Едуард Моя от валутния брокер Oanda, цитиран от DPA.

Водещият германски индекс спадна с 2,02 на сто до 12 838,06 пункта. За седмицата понижението за него е с 0,6 на сто. Другият германски бенчмарк MDax на средноголемите компании се понижи с 2,42 на сто до 26 650,24 пункта.

Глобалните инвеститори реагират на отмъщението на Китай на решението на САЩ за насилствено затваряне на китайското консулство в Хюстън, за което твърди, че е горещата точка за шпионаж и кражба на интелектуална собственост. 

В отговор Пекин обяви в петък, че отнема лиценза на генералното консулство на САЩ в югозападния китайски град Чънду и нарежда консулството да прекрати дейността си.

В Европа Великобритания и Европейският съюз продължават да се разминават по отношение на бъдеща сделка за техните търговски отношения след Brexit, докато крайният срок за постигане на споразумение през септември наближава. Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предупреди в четвъртък, че не е постигнат напредък по ключовите въпроси и че сега търговската сделка изглежда малко вероятна. Топ преговарящият за Великобритания Дейвид Фрост заяви, че възможността за споразумението възлиза на 50% и такова е възможно да се постигне до септември.

Данните за PMI индекса на Markit от петък показаха, че бизнес активността в еврозоната се възстанови през юли, достигайки 54,8 пункта и показвайки, че икономическата активност нараства за първи път от февруари. Продажбите на дребно в САЩ също се оказаха в много по-добро състояние от очакваното.

Златото продължава ралито си. Жълтият благороден метал поскъпна до 1904 долара днес, най-високото ниво от над девет години. Само 19 долара остават до предишния рекорд от 1921 долара през 2011 г.

"Златото все още не е достигнало най-високите си цени, тъй като 2000 долара за тройунция до края на годината са абсолютно възможни", казва Мишел Салдън, ръководител на суровините в Vontobel Asset Management. "Тъй като очакваме глобалните реални лихвени проценти да продължат да падат през 2021 г., цените на златото над 2200 долара са възможни дори през следващата година", пояснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още