IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Керемедчиев: Меркел идва в София, за да преброи приятелите си

България е единствената страна от ЕС, която има положителен диалог с Турция, твърди бившият зам.-външен министър

20:22 | 19.01.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Милен Керемедчиев в студиото на предаването &quot;Денят ON AIR&quot;. <em>Илюстрация:&nbsp;<a href="https://www.bgonair.bg" target="_blank"><strong>Bulgaria ON AIR</strong></a></em></p>

Милен Керемедчиев в студиото на предаването "Денят ON AIR". Илюстрация: Bulgaria ON AIR

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на работно посещение в България в събота и и ще се срещне с премиера Бойко Борисов, а според бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев основната причина за тази визита е фактът, че тя губи подкрепа и позиции както в Германия, така и в Европейския съюз.

Пред Bulgaria ON AIR Керемедчиев подчерта, че управляващата коалиция в Германия ще бъде много тежко сформирана и ще върже ръцете на Меркел да упражнява досегашната си политика. По думите му възелът е миграционната политика, която Германия трябва да има. 

„Възможността да провежда своята политика ще бъде максимално ограничена. Това дава възможност на Макрон да се самопровъзгласи за лидер на ЕС. Меркел видя, че трябва да изведе поглед отвътре навън и да направи няколко ключови посещения - едното е във Франция. Посещението в България е също толкова важно, защото подкрепящите Меркел в Европа се стопяват. Тя преброява своите приятели и в лицето на Борисов вижда един от тях", обясни Милен Керемедчиев. 



Гостът в предаването "Денят ON AIR" посочи още, че кризата с Полша е по-голяма и по-тежка в сравнение с Brexit, като ще удари повече по ЕС. Според Керемедчиев страната ни е в много трудна позиция, защото и Австрия започва все повече да говори с езика на Вишеградската четворка.

"България като изказ се доближава до това говорене. От друга страна може да се окаже натиск България да има по-ясна позиция спрямо Полша. Много трудно може да се вземе страна в този конфликт. Полша казва - "Обвинявате ни, че мачкаме опозицията, вижте какво стана в Испания...". Европейската комисия е в задънена улица", каза още гостът на Кузман Илиев.

"България е единствената страна от ЕС, която има положителен диалог с Турция. Поляризирането спрямо Турция, като изказ, е максимално изострено. Трябва да има някой, който да бъде медиатор - България може да бъде това", посочи Керемедчиев.

Бившият зам.- външен министър на страната ни отбеляза още, че Доналд Тръмп е необходимото зло, тъй като по думите му в момента имаме най-силния китайски лидер и агресивна дейност от страна на Китай.

"Заплахата за 2018 г. ще бъде търговската война между САЩ и Китай", подчерта дипломатът  и прогнозира, че краткосрочно тя ще бъде спечелена от Китай, но в дългосрочен план - от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Бабата е пътник ... Боката мое само да и носи куфарите към следствения арест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още