IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунските сепаратисти ще се въздържат при избора на Санчес

С решението си да не гласуват на практика те ще подкрепят изпълняващия длъжността премиер

08:24 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският действащ премиер Педро Санчес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският действащ премиер Педро Санчес. Снимка: Ройтерс

Няколко дни преди парламентарния вот за потвърждаване на изпълняващия длъжността премиер Педро Санчес най-голямата каталунска партия Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) обяви, че ще се въздържи от гласуване. С това сепаратистката партия на практика обеща подкрепата си за социалистите, предава Ройтерс.

Гласовете на сепаратистите са ключови в предстоящия следващата седмица вот на доверие за правителството на Санчес. Социалистическата партия на Санчес (PSOE) била уверила каталунците в диалога за претенциите си към Каталония, съобщи ERC.

Действащият министър-председател се съгласи по-рано да създаде коалиционно правителство с левия алианс Unidas Podemos и си осигури подкрепата на баските националисти (PNV). Той обаче се нуждае и от помощта на каталунските сепаратисти, за да встъпи в длъжност.

ERC спечели 13 места по време на новите избори на 10 ноември. „Очаква се решението да направи Санчес премиер на 7 януари", съобщава испанската телевизия.

PSOE потвърди в четвъртък, че се е договорила за диалог с ERC за Каталуния. Изходът от тези преговори ще бъде подложен на гласуване в полуавтономния регион.

През октомври 2017 г. по време на свикан референдум мнозинството гласува за откъсването на Каталуния от Испания, но Конституционният съд счете вота за незаконен. В резултат правителствените дела бяха временно поети от Мадрид, а някои сепаратистки лидери бяха арестувани. 

Първото гласуване в парламента на Мадрид ще се проведе в неделя. Вотът ще се проведе точно два месеца след новите парламентарни избори. Партията на Санчес спечели вота, но пропусна да си осигури абсолютно мнозинство. След консултации с всички партийни лидери  цар Фелипе VI. назначи Санчес за кандидат премиер в средата на декември.

При първото гласуване той се нуждае от абсолютно мнозинство от 176 гласа и затова има голяма вероятност да се провали. Тогава според конституцията вторият кръг ще трябва да се проведе 48 часа по-късно (във вторник, 7 януари). Тогава ще е достатъчно просто мнозинство, което Санчес ще достигне, ако каталунците наистина се въздържат от гласуване. Преговорите на PSOE със сепаратисти от откъснатия регион бяха остро критикувани от опозицията в Испания.

В Испания парламентарните партии многократно не успяват да постигнат съгласие за правителствени коалиции и затова през последните четири години гражданите трябваше да избират нов парламент цели четири пъти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още