IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е следващият ход на Курц?

Най-младият канцлер оглавява коалиция, в която влиза Партията на свободата, често определяна като дяснопопулистка, пише в свой коментар Александър Андреев за DW

09:44 | 23.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"В Австрия трябва да си или католик, или националсоциалист, всичко друго не се толерира, всичко друго се унищожава". Пишейки за Австрия, веднага ми хрумва този скандален цитат от колкото великия, толкова и скандален австрийски писател Томас Бернхард. Разбира се, Бернхард, когото в Австрия горещо любят и горещо мразят тъкмо заради безпощадната дисекция на тамошното общество, пише тези думи преди трийсетина години, а в интерес на истината двете нови управляващи партии във Виена все пак не се побират в клишето "католици и националсоциалисти".

Посоката обаче е тази: консервативната Австрийска народна партия на сензационно младия канцлер Себастиан Курц традиционно представлява избирателите-католици, а Партията на свободата на вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе има ясен популистки и националистически уклон, пише в свой коментар Александър Андреев за DW. Всъщност, подобна коалиция вече беше на власт в Австрия след изборите през 2000-та година. Тогава 14 държави от ЕС наложиха на алпийската страна санкции тъкмо заради участието на популистите под ръководството на вече покойния Йорг Хайдер. Днес обаче подобно нещо не може да се очаква. Първо, защото ЕС осъзна тогавашната си грешка. И най-вече, защото в самия ЕС популистите са много по-силни, те седят в парламентите, а дори и в правителствата на няколко еврочленки, включително и в България. Тази нова ситуация беше обобщена най-добре от австрийския еврокомисар Йоханес Хаан по време на първата визита на Себастиан Курц в Брюксел тази седмица. Според Хаан, Австрия не само географски, но и политически се намира приблизително в центъра на Европа.

Приоритетите на Курц 

Курц отиде в Брюксел още преди да представи правителствената си декларация, заради което мнозина го обвиниха, че не зачита австрийския парламент. Младият канцлер обаче неслучайно се реши на този ход. Той иска да покаже, че – независимо от антиевропейските позиции на коалиционния партньор – неговото правителство твърдо ще се застъпва за консолидиране на Евросъюза. Курц дори принуди Партията на свободата да се откаже от идеите си за референдум за излизане на Австрия от ЕС. Както се шегуват коментаторите, вместо референдума, той им отстъпи по въпроса за цигарите в заведенията: в Австрия и занапред ще може да се пуши в изолирани помещения в ресторантите, независимо от отрицателната позиция на ЕС по въпроса. Ако се върнем обаче към сериозните европейски въпроси, Себастиан Курц следва съвсем ясен курс. Негов приоритет още от времето, когато беше външен министър, си остава ограничаването и спирането на мигрантските потоци към Европа. Знаете, че той беше инициатор на затварянето на т.нар. Балкански маршрут, което не само му позволи да вземе част от гласовете на популистите в Австрия, но и пост фактум му беше признато като заслуга и от Вишеградските държави и дори от Германия. Курц е сред най-горещите застъпници и на строгия граничен контрол по външната граница на ЕС – пак в съзвучие с Вишгерадците. И пак в същата негласна коалиция той отправя към Брюксел ясното послание, че сега ни трябва по-малко Европа, която обаче да работи по-добре. Идеите на Макрон и на Еврокомисията за повече Европа, за по-силен валутен съюз и т.н. се натъкват на силен отпор от тази негласна коалиция, която "може да покаже среден пръст на Брюксел", както писа тези дни журналистът Бернд Ригерт.

Според виенския вестник "Ди Пресе", при управлението на младия консерватор всичко ще става по-строго: в училищата, в университетите, в мигрантската политика, в областта на вътрешната сигурност, в социалното дело. Както каза Курц в правителствената декларация: Всяко дете, което завършва училище, трябва да може като хората да чете, да пише и да смята. В Австрия трябва да има ред и сигурност, а социалната система да се концентрира върху същинската си целева група.

Курц, Русия и Изтокът

Впрочем, Себастиан Курц смята, че може да прехвърли мостове между Изтока и Запада. Той има предвид най-вече своята близост с Вишеградските държави Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които в момента са на нож с част от западните страни в ЕС заради бежанците и мигрантите. Курц иска, а сигурно и може да бъде честен посредник за преодоляването на тези различия. Между другото, точно това иска и България в рамките на своето европредседателство. Осен това е възможно той да работи и за намаляване на напрежението между ЕС и Русия.

Руските медии веднага припомниха, че като външен министър Курц е настоявал санкциите срещу Русия да бъдат заменени със система от насърчителни стимули. И че неговият вицеканцлер Щрахе миналата година беше на посещение в руската Дума и подписа споразумение за сътрудничество с партията на Путин "Единна Русия". А това пък отново ни припомня, че повечето популисти в Европа, включително френските и българските, също поддържат топли връзки със сегашната, враждебна към Европа, власт в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още