IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще последва за Великобритания след осмия кръг на преговори?

Обединеното кралство ще остане обвързано с ЕС независимо от изхода от Brexit, посочи доц. д-р Иван Стойнев

16:52 | 08.09.20 г.
Какво ще последва за Великобритания след осмия кръг на преговори?

Той смята, че усилията на Борис Джонсън в момента са насочени към затвърдяване на ядрото на Консервативната партия и позициите на правителството преди ключовия осми кръг на преговори.

"Законопроектът, чиито детайли ще бъдат публикувани утре, е документ, който трябва да бъде много внимателно разгледан. На фона на предупреждението от председателя на Европейската комисия за спазване на поетите ангажименти от страна на Великобритания, Обединеното кралство не е напълно свободно и никога няма да бъде свободно в своето поведение. Дори и след напускане, Островът ще продължи да бъде обвързан въпреки невъзможността да участва в политическите решения", посочи доц. Иван Стойнев.

Във връзка с приетата директива през февруари за сътрудничество между ЕС и Великобритания и Северна Ирландия, той поясни, че това е един от много елементи по сключване на търговско споразумение.

„Същевременно обаче, принципите, заложени в директивата, са в директен конфликт със спекулативните теории на британските политици по отношение на европейска интеграция“, отбеляза ученият.

Той е на мнение, че до известна степен може да се каже, че Brexit се дължи на подобно некоректно и подвеждащо политическо говорене.

„Няма как един съюзен акт да обвързва трета държава, освен ако тази държава доброволно не се е съгласила да сключи подобни взаимоотношения. Страховете на Великобритания са породени от нежелание за участие в политическото измерение на интеграцията, като паралелно политиците желаят да продължават с осребряването на ползите от икономическото измерение - свободното движението на хора, стоки, услуги и капитали. Именно хаосът покрай Brexit изведе на преден план зависимостите на британската икономика и къде тя е най-уязвима", анализира ситуацията доц. Иван Стойнев.

По думите му спорните моменти остават достъпа до вътрешния пазар на Европейския съюз, регулациите в сферата на финансовите услуги, обмена на селскостопански стоки, митническия контрол на остров Ирландия, и механизма по неизпълнение на бъдещето споразумение.

Какви са възможните сценарии за излизането на Великобритания от ЕС? Съществуват ли реални шансове за постигане на търговско споразумение до 15 октомври?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още