IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са задачите пред новото правителство на Израел?

Новият премиер трябва да стане обединител на всички интереси, смята Рина Бакалова, директор на Българския културен център в Израел

17:36 | 15.06.21 г.
<p>
	Новият премиер на Израел Нафтали Бенет. Снимка: Bloomberg LP</p>

Новият премиер на Израел Нафтали Бенет. Снимка: Bloomberg LP

Най-важното, което трябва да направи новото правителство в Израел, е да обедини всички. В последния мандат на Нeтаняху имаше много силно разделение на леви и десни. Никога не е имало нещо такова в Израел, винаги е имало толерантност между всеки, който има други политически разбирания. Смятам, че това правителство, в което има и леви, и десни, ще може да обедини народа. Това каза Рина Бакалова, директор на Българския културен център в Израел в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Нафтали Бенет излиза от дясното политическо пространство, доста умен и интелигентен човек е. Той вече е бил в правителства на Натаняху и иска да направи много реформи, които да са за доброто развитие на Израел. Бенет трябва да успее да бъде балансьор между лявото и дясното пространство, да може да бъде обединител на всички интереси в това правителство“, коментира тя. 

По думите й Натаняху е човек, който е допринесъл много за държавата Израел, затова има и много силна подкрепа от поне половината от населението.

„Ако отчетем добро справяне на новото правителство, има шанс то да оцелее и да продължи мандата си. Ако обаче има някакви грешки, Нeтаняху ще използва това веднага като много силна опозиция. Това, което той обещава, че ще бъде бъде много тежка опозиция на това правителство.“

Министерствата са разпределени много интересно, допълни още Бакалова - всяка партия получава министерство. Това е така, за да може лесно да се правят реформи и да нямат съпротива вътре.

Според нея много голяма промяна в отношенията с Хамас не се очаква. Ясно е обаче, че ще трябва да се преговаря в тази посока.

В правителството влезе и ислямистка партия. За първи път в историята на Израел има такава партия в правителството, отбеляза гостът.

„Те имат равни искания, които тепърва ще се поставят на дневен ред в парламента и предполагам много от тях ще бъдат приети.“

Според Рина Бакалова Бенет ще продължи линията на топли и приятелски отношения със САЩ.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още