IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е цената на акциите на Volkswagen?

Ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев разглежда два сценария за развитие на приходите и на оперативната печалба на концерна след скандала

08:34 | 16.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Покупката на акции на Volkswagen (VW) напомня цветистия израз „да хванеш падащ нож“, когато рискът е да се сграбчи острието вместо дръжката. Несъмнено, цената им падна много. През април 2015 г. книжата на компанията се търгуваха на цена от 245 евро. В момента инвеститорите ги оценяват на около 130 евро, а преди малко повече от седмица дори имаше сделки под нивото от 100 евро, пише ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг АД Цветослав Цачев.

Спадът стана след скандала с дизеловите двигатели и софтуера, прикриващ замърсяването, превърнал се в най-голямата корпоративна грешка от взрива на платформата на British Petroleum в Мексиканския залив досега. Търсенето на прилики обаче трябва да се ограничи само до налагането на глобите и евентуално до спада на цената на акцията. VW вече задели 6,5 млрд. евро за разходи по преоборудване на 11 млн. автомобила, но окончателната сума може да бъде много по-голяма, включвайки и съдебните разходи.

Как реагираха акциите на Volkswagen?

Volkswagen струва близо 50% по-малко в сравнение с върховете си от март-април. Половината от този спад се дължи на пазарната корекция преди скандала. Акцията стана много евтина, когато се оценява спрямо предишните си резултати. Коефициентът цена/печалба (Р/Е), например, е под 5.

Книжата на ВР паднаха много по-силно след катастрофата през 2010 г., а загубата за цената е 54% за по-малко от три месеца. Това отговаря на общия спад на Volkswagen досега и е една от причините да се включат спекулантите, които търсят краткосрочни печалби от възстановяване на цената, пише Цачев.

Графика: Движение на цената на акциите на Volkswagen, източник: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още