IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как големите европейски банки ще съумеят да възвърнат възвръщаемостта си?

Потърпевши могат да се окажат инвестициите в дългови облигации, смятат експерти

12:35 | 22.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как големите европейски банки ще съумеят да възвърнат възвръщаемостта си?

Как и къде новите лидери на европейските топ финансови компании ще намалят присъствието си, за да увеличат възвръщаемостта? Ако второто тримесечие е някакъв ориентир, то потърпевши могат да се окажат инвестициите в дългови облигации, смятат експерти, цитирани от Bloomberg.

Credit Suisse Group Barclays и Deutsche Bank вече пренастроиха своите инвестиционни звена, за да реагират на по-строгите капиталови правила и спада на търговията с дълг, който подкопава някои от техните най-печеливши бизнеси. Сега новите шефове на банките трябва да решат къде и с колко да намалят присъствието си.

Швейцарската банка Credit Suisse ще публикува своите резултатите в четвъртък, докато отчетите на британската Barclays и германската Deutsche Bank се очакват през следващата седмица. Съществуват редица въпроси, с които главният изпълнителен директор на Credit Suisse Тиджане Тиам и колегите му от Deutsche Bank и Barclays Джон Криан и Джон Макфарлън трябва да се преборят.

Петте най-големи финансови компании в САЩ отчетоха спад на общите приходи от търговия с облигации с 12% до 10,9 млрд. долара през второто тримесечие спрямо година по-рано, сочат данните на Bloomberg Intelligence. Това постави глобалната индустрия в условията на спад за седми път в последните осем тримесечия.

Credit Suisse ще отчете понижение от 13%, съдейки по средната оценка на анкетираните от Bloomberg анализатори. При Barclays ще бъде отчетено отстъпление от 6%, докато Deutsche Bank може да запише ръст от 1,5%, подпомогнат от поскъпването на долара спрямо еврото.

Тиам би могъл да използва спада, за да оправдае излизането от някои от дълговите търговски операции, за да благоприятства цялостното управление на богатството, следвайки стъпките на по-големия базиран в Цюрих съперник UBS AG Group, посочва Алевизос Алевизакос, който е анализатор в Keefe, Bruyette & Woods.

"Ние трябва да бъдем безмилостно селективни за това, което правим", каза Tиам в съобщение до служителите в първия си ден като главен изпълнителен директор.

Deutsche Bank разчита повече на търговията с дълг отколкото Credit Suisse или Barclays, давайки на Криан по-малка възможност за широкомащабно отстъпление, изтъква Кристиан Соле, портфейлен мениджър на Candriam Investors Group в Брюксел.

Barclays вече обяви най-големите съкращения в инвестиционната си банка от трите фирми, като през миналата седмица изтъкна, че ще намали активите си с повече от 40 на сто. Основният ремонт на банката със седалище в Лондон обаче бе прекалено бавно задействан от Макфарлън, който замени Антъни Дженкинс и пое ролята, докато се търси постоянен заместник.

Deutsche Bank заяви през април, че ще намали разходите до около 65 на сто от приходите на компанията до 2020 г., излизайки от 10 пазара, съкращавайки работни места и продавайки разнообразни активи. Разходите нараснаха поради глоби и законови разпоредби, включително и делото за 2,5 млрд. долара през април за ролята на банката в скандала с междубанковия лихвен процент LIBOR.

Credit Suisse намали разходите в инвестиционната си банка с 1,36 млрд. долара от средата на 2011 г. насам, като планира съкращението да бъде с поне още 400 млн. долара през тази година.

"Те трябва да се адаптират, да намалят разходите и да се пренасочат към излизане от бизнеса, ако е необходимо", казва още Соле. "Можем да се надяваме, че новите лица, които влизат сега на пазара, са по-свободни да преразпределят дейността на своите банки, отколкото предишните изпълнителни директори. В момента печалбите не са задоволителни."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
В коментар 1 тук - http://darikfinance.bg/***/116605#commentsсъм описал всичко Бедна ви е фантазията какво може да стане ако не се вземат мерки и защото става въпрос за системна криза - сегашната финан.система не може да продължи да функционира защото се изисква постоянен растеж на БВП но това е невъзможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още