IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените в бордовете на компаниите в ЕС се увеличават

В България обаче тенденцията е обратна - по-малко дами са на управленски постове

12:09 | 25.01.13 г.
Жените в бордовете на компаниите в ЕС се увеличават

За година броят на жените на ръководни постове в компаниите в Европейския съюз (ЕС) се увеличават. Единственото изключение е България, където жените в управленските бордове намаляват с 4% спрямо януари 2012 година. Въпреки средното увеличение, все още в 25% от големите европейски корпорации изобщо няма женско присъствие на високо управленско ниво.

Това се посочва в доклад на Европейската комисия (ЕК), посветен на равенството между половете.

Вв средата на ноември 2012 година в ЕС беше въведено ново законодателство, което подкрепя включването на повече жени в управлението на компаниите. Инициативата е на комисаря по правосъдие Вивиан Рединг.

Според разпоредбите жените на управленски длъжности трябва да бъдат поне 40% до 2020 година.

Към януари 2013 година жените са 15,8% от съставите на бордовете, само година по-рано този процент беше 13,7 на сто.

България е единствената страна, където има спад на броя на жените на високи позиции. Данните показват още, че само 12% от местата в бордовете на българските компании са заети от жени.

Без промяна в тази насока е ситуацията в Полша и Ирландия. Във всички останали страни от общността има повишение на броя на жените на управленски позиции.

Най-голям е делът на дамите по върховете на компаниите във Финландия, където те заемат 29% от местата в бордовете. Следват Латвия (28%) и Швеция (26%). На обратния полюс е Македония, която кандидатства за членство в ЕС, където само 4% от управленски позиции се заемат от жени.

Средно за ЕС през 2012 година по първоначални данни жените в бордовете на компаниите се увеличават с малко над 2%. Най-сериозен е ръстът в Италия – с почти 5 на сто, показват още данните на ЕК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още