IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейските работници на Острова се увеличават и след вота за Brexit

Същевременно броят на работещите мигранти от Западна Европа се понижава за първи път от две години

15:23 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Броят на източноевропейците, които търсят работа във Великобритания, продължава да се увеличава и след референдума за напускане на Европейския съюз (ЕС), въпреки опасенията, че страната ще спре да допуска мигранти след Brexit, пише британският вестник „Телеграф“.

Службата за национална статистика (ONS) обяви, че броят на имигрантите, родени в Източна Европа и работещи във Великобритания, е нараснал с 49 хил. души между юли и септември до общо 1,077 млн. души.

данните показват, че общият брой на хората, родени в чужбина и работещи в страната, се увеличава с 430 хил. души до 5,55 млн. души през последната година. В същото време броят на родените във Великобритания, които изкарват прехраната си на Острова, се е увеличил с 36 хил. души през същия период, което означава, че родените извън страната са 9 от всеки 10 нови работници. 

В същото време броят на работещите мигранти от Западна Европа се понижава за първи път от две години - от 992 хил. до 962 хил. хил. души.

„Тази година ставаме свидетели на поредното увеличение на работната сила, задвижвана от ръста на чуждестранните работници“, коментира Андрю Грийн, председател на аналитичния център Migration Watch.

През последните три години имигрантите в страната се увеличават с малко над 1 млн. души. Малко над половината от тях са от ЕС, като 150 хил. души от тях са от Източна Европа.

„Този продължаващ наплив помага да обясним защото британците гласуваха за Brexit и напомня, че предстоящите преговори трябва да смъкнат тези числа надолу", допълва Грийн.

Равнището на безработица във Великобритания достигна 10-годишно дъно, но експертите очакват пазарът на труда „да се охлади“.

През тримесечието до септември безработните намаляват с 37 хил. души до общо 1,6 млн. души, което е най-ниското равнище от 2006 г. насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още