IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на най-старата банка се разделя с поста

Banca Monte Dei Paschi di Siena остава без ръководител в ключов момент от възстановяването си

15:32 | 21.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марко Морели. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Марко Морели. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Изпълнителният директор на една от най-старите банки в света Banca Monte Dei Paschi di Siena SpA Марко Морели няма да се кандидатира за нов мандат на поста след април. Това означава, че институцията остава без лидер точно в момент, когато се опитва да се съвземе след икономическите си трудности и спасителната програма на властите в Рим от 2017 г.

Италианското министерство на финансите – най-големият акционер на Monte Paschi, отказа да коментира решението на Морели и евентуалния му наследник.

Изпълнителният директор е заявил на членовете на Управителния съвет и мениджърите на банката, че няма да може да поеме нов мандат след срещата на ръководството от 6 април, съобщиха от базираната в Сиена банка.

„Това бяха три години и половина на изключително лично и професионално преживяване и ангажимент“, заяви 58-годишният Морели, цитиран от Bloomberg.

Попитан по-рано през 2020 г. за възможен нов мандат, той каза, че решението е в ръцете на министерството на финансите, въпреки че според него след три години „е време да тегля чертата“.

Книжата на Monte Paschi поскъпват с 3,75% на борсата в Милано минути преди 15 ч. българско време.

Морели – бивш ръководител на Bank of America Corp. в Италия, пое поста през септември 2016 г. Назначаването му бе посрещнато противоречиво, тъй като той бе член на висшето ръководство на Monte Paschi, което я тласна до ръба на колапса.

Решението му да се оттегли става факт на фона на продължаващата несигурност за две ключови решения за бъдещето на банката. През декември Европейската комисия и министерството на финансите се договориха да отложат представянето на план за продажба на държавния дял от 68% в банката.

В същото време държавата иска да прехвърли лоши заеми в размер на до 10 млрд. евро към подкрепения от държавата мениджър AMCO, като одобрение от Европейския съюз се очаква до края на февруари, съобщават италиански медии. Така Monte Paschi ще стане по-привлекателна за сливане или придобиване, тъй като ходът ще намали значително риска.

През 2017 г. банката получи спасителна помощ от 5,4 млрд. евро от държавата. Правителството плати 6,48 евро на акция за своя дял.

Този месец Мonte Paschi отчете цели за приходи, които се разминават с изчисленията от плана за преструктуриране, което създава условия за допълнително намаляване на разходите със 100 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още