IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащането на европейски средства на Унгария може да се забави

Унгария прави значителни авансови плащания, преди получателите еврофондове да са издали отчети за проектите, твърди източник на ЕК

23:09 | 19.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спорът между Унгария и Европейската комисия (ЕК) за някои финансирани с европейски средства проекти може да не бъде разрешен тази година, което може да забави плащания от ЕС, съобщи източник на Комисията, цитиран от Ройтерс.

Забавяне на възстановяването на милиарди евро вече повиши дефицита на парични средства на страната и спорът за плащанията може да влоши отношенията с ЕС, който заплаши да наложи санкции на Будапеща. Унгария е обвинена, че нарушава правилата на съюза за демокрацията, гражданските права и борбата с корупцията.

Източник на Комисията заяви, че унгарската държава прави „значителни авансови плащания“, преди получателите да са издали отчети за проектите.

„Доколкото знаем унгарската държава все още не е представила отчетите (на ЕС) за възстановяване на средствата и разискванията за нередности продължават. Спорът може да не бъде разрешен тази година“, каза представителят на ЕК.
Унгария е един от най-големите реципиенти на средства за развитие от ЕС, които й помогнаха да стимулира инвестициите и икономиката си.

Говорител на финансовото министерство и на правителството не е отговорил на изпратените по имейл въпроси от Ройтерс.

По данни на финансовото министерство през първите осем месеца на годината дефицитът на парични средства се е разширил до 1,646 трлн. форинта (5,95 млрд. долара), като е надхвърлил целта за цялата година от 1,361 трлн. форинта, заложена в бюджета за 2018 г.

До края на август бюджетните разходи, свързани с европейски проекти, са възлизали на 1,388 трлн. форинта, от които са възстановени само 183 млрд. форинта, съобщи финансовото министерство по-рано този месец.

Въпреки че разходите, свързани с финансирани от ЕС проекти, са увеличили дефицита на парични средства и необходимостта за финансирането му чрез емитиране на дълг, те не засягат дефицита, изчисляван по стандартите на съюза.

Унгария цели бюджетен дефицит от 2,4% от БВП, което е под прага от 3%, определен от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още