IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизане на Гърция от еврозоната ще тества доверието на инвеститорите

Събитието не би трябвало да е от ранга на фалита на Lehman Brothers, но не е изключено и да бъде, предупреждава Алистър Уилсън от Moody’s

17:40 | 01.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Излизане на Гърция от еврозоната ще тества доверието на инвеститорите

Макар че еврозоната може да се възстанови бързо, ако Гърция напусне единната валута, въздействието върху доверието на инвеститорите може да бъде много по-широко, смята Алистър Уилсън, изпълнителен директор за държавните рейтинги в Moody’s, цитиран от CNBC.

"Смятаме, че непосредственото въздействие би било сравнително леко, Гърция е една много малка част от икономиката на еврозоната, а търговия с Гърция е много малка част от общата търговия на еврозоната", посочва той.

"Това, което е по-трудно да се предскаже, е въздействието върху доверието във финансовите пазари и следователно възможните последствия за дълговите пазари в еврозоната, което, разбира се, видяхме в разгара на кризата през 2011-2012 г."  

„Изходът на държава от 19-те членки на еврозоната неизбежно ще удари доверието на инвеститорите и потребителите“, каза Уилсън, въпреки че агенцията му очаква "сравнително временен ефект, и че икономиката на еврозоната ще се възстанови“.

"Въздействието от излизането на член на валутния съюз ще има въздействие върху доверието на инвеститорите, които трябва да дадат възможност на правителствата да рефинансират значителни количества дълг всяка година", каза той пред CNBC.

"Реакцията на финансовите пазари към Grexit-а е по-трудно да се предскаже, както и способността на Европейската централна банка (ЕЦБ) за овладяване на риска от зараза", заяви Уилсън.

"Най-вероятно инструментите, които властите, и по-специално ЕЦБ, имат, биха били достатъчно за овладяване на заразата, но може и да не бъдат", изтъкна той.

Уилсън заяви, че според Moody’s една криза в Гърция не би трябвало да предизвика събитие от ранга на фалита на Lehman Brothers в САЩ, което се смята, че постави началото на световната финансова криза през 2008 г., която пък предшества дълговата криза в еврозоната.

"Ние смятаме, че икономиката на еврозоната, нейната финансова система и капацитета на властите са в много по-добро състояние от 2012 г., така че не би трябвало да има такова събитие, но не е изключено.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Лично аз не виждам аргументи в подкрепа на такова ,,хипотетично" излизане на Гърция от Еврозоната ;нито договорът за функциониране на ЕС го съдържа, нито другите договори, върху които се основава функционирането на еврозоната го съдържат. Примерът с фалита на американските банки и финансови институции има твърде малко общо с Европа и еврозоната - общото е единствено хипотезата на фалита. При фалит на Гърция за еврозоната и ЕЦБ ще настъпи криза на идентичността,а именно: от името на колко и кои европейски граждани ЕЦБ печата пари. Ако е възможен фалит на Гърция,дали такъв е възможен и за останалите проблемни държави - Италия,Испания,Ирландия,Португалия, които прилагат козметични реформи. Най- големите и силни германски страхове - за свръх инфлация може да се реализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Stefan--L
преди 8 години
Излизането на Гърция от еврозоната е началото на разпада на ЕС заради който 50% от Българите живеят под прага на бедноста ,ЕС който ни размаза енергетиката ,селското стопанство, разби ни армията и ни напълни с бежанци ! Време да търсим някакъв друг съюз вижда се че този е неудачен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Нещо катоРоналдо Рейгън враг номер едно на Тутраканската общинаНали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 16
Сините камъни
преди 8 години
Плюс, слаба Европа, означава по-лесен достъп на НАТО до руските граници!Това е и крайната цел!Няма как НАТО да пресъства в Европа, ако тя е силна и има своя армия!Така, че ЕЗ, евро, всичко е заложено в името на лихварите разпнали Христос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
Сините камъни
преди 8 години
Американците нямат интерес от силна Европа!Да превърнат Европа в пазар на американските стоки произведени в Китай имат интерес и то огромен! Това може да ги спаси от колапс някоя и друга година, което пък гарантира тоталния колапс на Европа!Тия заигравки Гърция, МВФ и незнам си кой, ако Ви прави впечатление, МВФ изобщо вече не присъства в статиите за Гърция! Някак си се изпари! Да Ви прави впечатление? Даже МВФ преди Великден си изтегли персонала от Гърция. така поне съобщи пресата, дали случайно или не.И какво следва?Кой има интерес от пълен хаос в Европа!Единствено лихварите откъм океана!Така, че, докато Европа не се обедини, докато не направи поне опит да изравни стандарта на живот на изток и на запад, като се започне от нас със изравняване на заплащането, Европа няма бъдеще!И ако няма бъдеще, чичо Сам ще ни осинови, той вече е подготвил документите за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още