IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Бавария могат да се окажат най-тежките за ХСС от 60 години насам

Очаква се силна избирателна активност заради благоприятните метеорологични условия в германската провинция

12:00 | 14.10.18 г.
<p>
	Маркус Зьодер, <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Маркус Зьодер, Снимка: Ройтерс

Съюзниците на германския канцлер Ангела Меркел в Бавария се насочват към своя най-неблагоприятен изборен резултат от 60 години насам при регионалното парламентарно гласуване в неделя, което вероятно ще увеличи напрежението в крехкото коалиционно правителство на Германия, предава Ройтерс.

По последна информация Християнсоциалният съюз (ХСС) трябва да спечели с около 34% от гласовете, губейки абсолютното мнозинство, с което дясноцентристката партия контролираше германската провинция през по-голяма част от следвоенния период на страната. 

Избирателните секции отвориха при слънчево време и добри метеорологични условия, фактори, които са от значение при избирателната активност.

Едни от големите победители вероятно ще бъдат привържениците на защитата на околната среда, проимиграционните „Зелени“, които се очаква да удвоят своя дял при гласовете до 19% и да изпреварят лявоцентристите от Социалдемократичния съюз като втора най-силна партия.

Регионалната протестна партия „Свободни гласоподаватели“ и партията „Алтернатива за Германия“ се очаква да спечелят около 10% от гласовете.

Това може да усложни усилията на баварския премиер Маркус Зьодер да създаде стабилно коалиционно правителство в провинцията.

Избирателният резултат може да принуди Зьодер да се превърне в неудобен съюзник за Зелените. Лидерът на Християнсоциалния съюз и министър на вътрешните работи към правителството на Меркел Хорст Зеехофер може да бъде принуден да се откаже поне от един от своите постове след изборите в Бавария, тъй като неговата твърда реторика срещу мигрантите вероятно ще го дистанцира от възгледите на  гласоподавателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още