IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Славов: Източноевропейски бизнес съвет ще защитава интересите на региона

Все още не са проучени добре ползите и вредите от по-зелената икономика, посочи изпълнителният директор на "Булпрос Консултинг"

15:41 | 27.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на Световния икономически форум в Давос присъствах на подписването на меморандум между 12 водещи компании от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за създаването на източноевропейски бизнес съвет, който да представлява интересите на ЦИЕ пред останалия свят по отношение на инвестиции и повишаване на конкурентоспособността на региона, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг".

Тазгодишното издание на Световния икономически форум в Давос той определи като вълнуващо и потвърди широко обсъжданите теми за екоикономика, световно демографско развитие и обществени проблеми.

Неотдавна Министерството на труда и социалната политика обявиха пакет от стимули на стойност 1200 лв. за подкрепа на българите в чужбина да се завърнат и работят в България. Те ще се дават за наем на жилище и минимална работна заплата. Достатъчно ли е това?

"Гледайки глобалния репорт за развитието на демографията и труда, се вижда, че в Европа навсякъде раждаемостта е паднала, а България се отличава и с висока смъртност. Трябва да се насърчи някаква форма на миграция. Този пакет не е голям, но е стъпка напред", смята Славов.

За пример той даде увеличаване на броя на бесарабските българи през последната година. “Процесите по допускането им и полагането на труд са облекчени”, посочи той.

Що се отнася до Зелената сделка изпълнителният директор на "Булпрос Консултинг" смята, че все още не са проучени добре ползите и вредите от по-зелената икономика.

"В доста области има неясно дефиниране на понятията, но все пак това ще е тенденцията", поясни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още