IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Още няма приложими предложения за замяна на предпазния механизъм

Великобритания има отговорността да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение, смята председателят на ЕК

16:15 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън по време на днешната си среща. Снимка: Getty</em></p>

Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън по време на днешната си среща. Снимка: Getty

Досега Великобритания не е предложила работещо решение, което би заменило предпазния механизъм за ирландската граница, залегнала в споразумението между Европейския съюз и Лондон за британското оттегляне от Общността. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешната му среща с британския премиер Борис Джонсън в Люксембург.

Великобритания има отговорността да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение, отбелязва Юнкер, цитиран от БТА. Той допълва, че ЕК остава готова да разгледа подобни предложения, които биха изпълнили целите на предпазния механизъм. Подобни предложения още не са направени, се посочва в изявлението след днешната среща.

ЕС остава единен, а ЕК е на разположение 24 часа в денонощието, посочва Юнкер. Той уточнява, че ще говори по тези въпроси пред Европейския парламент в сряда.

„Председателят Юнкер припомни, че е отговорност на Великобпитания да предложи законово приложими решения, които са съвместими със споразумението за оттегляне“, се посочва в изявление на ЕК след работния обяд на Юнкер с Джонсън, цитирано от Ройтерс.

От своя страна в изявление говорител на британското правителство заяви, че Джонсън и Юнкер са се договорили провеждането на двустранните срещи да бъде ускорено до ежедневно, посочва Bloomberg.

Ако не бъде постигнато споразумение на следващата среща на върха на европейските лидери през октомври, то Джонсън ще се подготви за осъществяването на Brexit без споразумение въпреки новоприетия британски закон, който ще го задължи да поиска нова отсрочка от блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още