IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлия Добрева: Глобална стагфлация е малко вероятна, докато инфлацията е ниска

Тегленето на нови дългове в България засега не е проблем, защото задлъжнялостта на страната е 25% от БВП, посочи икономистът и преподавател във ВУЗФ

10:19 | 29.10.21 г.
Юлия Добрева: Глобална стагфлация е малко вероятна, докато инфлацията е ниска

Според нея инфлацията ще бъде овладяна през следващата година, като това са най-оптимистичните прогнози на много анализатори. По думите ѝ усещането за забавяне на икономиката се появява заради сериозен ръст на търсенето, на което предлагането не може да отговори. 

„Голяма част от страните в еврозоната са в сериозен дефицит и нарастващ дълг, защото фискалната политика беше разхлабена. Така се повиши търсенето“, поясни проф. Добрева. Тя смята, че за усещането за „забавяне“ е допринесла и кризата с доставките, „която обаче е временна“ и икономистът очаква тя да бъде овладяна.

„В този момент всички сектори от икономиката са в риск. Това е защото всички те са свързани с цените на енергията и пряко и непряко на суровините и материалите. Земеделието например, което тази година имаше ръст на цените, сега е поставено пред високите цени на азотния тор, чиято цена расте“, даде пример икономистът.

Проф. Добрева коментира и допусканите възможности за увеличаване на прага на задлъжнялост на страните от еврозоната от 60% на 100% от БВП, което според нея не би било добро решение. „Основно правило във финансирането е да не позволяваш допълнителни възможности за дълг, когато някой е твърде задлъжнял. Фискалната политика трябва да се спазва“, заяви тя.

Ученият обаче не вижда проблем в изтегления от България дълг за тази година в размер на 2,5 млрд. лева, защото страната има една от най-ниската задлъжнялост в Европа.

„Тегленето на новите дългове в България засега не е проблем, защото задлъжнялостта на страната е 25% от БВП, като по-малък процент има Естония“, посочи проф. Добрева.

Икономистът обърна внимание на тенденцията от миналата година за повишеното търсене на жилищни кредити в България. „Това е една естествена реакция на хората да влагат спестявания в такъв тип инвестиции. Не бих казала, че може да говорим за балон на този етап. Политиките на банките са много по-синхронизирани, отколкото по време на предишната криза", направи сравнение Юлия Добрева. Тя обаче оцени решението на Европейския стабилизационен механизъм за вдигането на дълговата граница в еврозоната като "изключително погрешен ход".

Икономистът прогнозира, че негативно влияние върху икономиката обаче може да окаже бъдещо пълно затваряне, като мярка за справяне с високата заболяемост от Covid-19. Проф. Добрева предупреди, че заради ниската ваксинация в момента всички сектори в България са изложени на риск.

„За съжаление, България закъсня с ваксинационната кампания – експертите от сферата на здравеопазването казват, че мерките са временни. Не бих казала, че икономическите последствия ще бъдат благоприятни. Ние сме на прага на нов локдаун, който не знаем как ще бъде компенсиран. Предишният беше компенсиран, но отчасти“, припомни тя.

Каква е икономическата конюнктура в контекста на епидемиологичната обстановка? Какво ще е поведението на потребителите при по-продължителен инфлационен натиск? Какви промени носи връщането на инфлацията в процесите? Може ли Зелената сделка на ЕС да консолидира бъдещето на Европа?  Какви са очакванията на студентите за социална справедливост?

Цялото интервю гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още