IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще подслади предложението за Monte dei Paschi, за да изкуши UniCredit

Поемането на проблемната банка не е приоритет за новия изпълнителен директор на UniCredit, но правителството е решено да продължи с преговорите

09:40 | 25.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Правителството на Италия работи по пакет от изгодни условия, които би могло да предложи на UniCredit SpA да поеме Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, тъй като регулаторният натиск да се изготви план за оцеляване на проблемния кредитор се засилва, съобщава Bloomberg.

Министерството на финансите на страната може да предложи допълнителни фискални облаги и начини да предпази новия собственик на базираната в Сиена банка - най-старата в света, от правни рискове, според запознати източници на информационната агенция.

Длъжностните лица могат също да предложат разделяне на някои части от бизнеса, за да го направят по-привлекателен за UniCredit, която така и не прегърна идеята за сливане.

Италия се бори да намери решение за Monte dei Paschi, която има капиталова дупка от 2,5 млрд. евро. Европейската централна банка се обърна към правителството с молба за подробности относно плана им за отстраняване на недостига, след като банката заяви, че може да се наложи да отложи плановете за набиране на средства. Резултатите от стрес тестовете, които се очакват през юли, вероятно ще покажат, че банката е един от най-слабите кредитори в региона.

Продажбата на Monte dei Paschi на UniCredit е предпочитан вариант от министерството на финансите на Италия. Служителите на министерството сега проучват и варианти за набиране на нови средства, за да поддържат банката над водата до намирането на решение, казват източниците на медията.

Хазната също може да се включи, за да гарантира набирането на капитал, добавят запознатите.

Представители на Министерството на финансите, UniCredit, Monte dei Paschi и ЕЦБ отказват да коментират.

Подкопана заради проблемни кредити и лоши сделки с деривати, банката беше национализирана през 2017 г., след като получи държавен спасителен пакет за 5,4 млрд. евро. Оттогава тя се бори да оцелее в рамките на ограничено пространство за маневриране при условия, изисквани от Европейския съюз в замяна на подкрепата от държавата.

Разговорите между UniCredit и Monte dei Paschi бяха прекъснати в началото на годината заради правителствената криза и напускането на главния изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие.

Поемането на Monte dei Paschi не е приоритет на UniCredit, тъй като новият главен изпълнителен директор е фокусиран върху реорганизацията на бизнеса на банката. Все пак резултатите от стрес тестовете през юли, проведени от ЕЦБ и Европейския банков орган, може да са стимул за правителството на Италия да се ангажира с по-нататъшни дискусии с UniCredit, като даде повече, за да убеди потенциалния купувач да действа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още