IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия разчита на нелегални имигранти за прибиране на реколтата

Страната е изправена пред недостиг на сезонни работници заради коронавирусната пандемия

19:35 | 16.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Със задъхваща се икономика заради последиците от коронавирусната пандемия Италия се обръща към необичаен спасител за прибирането на реколтата – нелегалните имигранти, пише Bloomberg.

Въпреки засилването на антиимигрантските настроения през последните години министърът на земеделието Тереза Беланова успешно прокара противоречив план – да даде шестмесечни разрешения за работа на стотици хиляди мигранти без редовни документи от Африка и Източна Европа и да им позволи да помогнат с прибирането на реколтата. Правителството на премиера Джузепе Конте одобри мярката в сряда въпреки противопоставянето на една от основните партии в управляващата коалиция, „Пет звезди“.

Италия е изправена пред огромен недостиг на сезонни работници в момент, когато Европейската комисия прогнозира, че икономиката й ще се свие с 9,5% тази година, а Bloomberg Economics предвижда спад с 13 на сто. Блокадите и затварянето на граници с цел борба с пандемията спират стотици хиляди чуждестранни работници, които обичайно пристигат в Италия всяка година през периода за прибиране на реколтата и участват в прибирането на над една четвърт от произведената в Италия прясна храна.

„Не виждам никаква логика в противопоставянето на подобна законна и равноправна мярка“, заяви по време на пресконференция в сряда Беланова, която започнала да се занимава със земеделие на 14-годишна възраст. Преди време тя заплаши да се оттегли, ако кабинетът не одобри мярката.

Недостигът на работна ръка отвори вратата за мафията за създаването на обръчи от посредници между работниците и компаниите. Дирекция „Антимафия“, правителствената агенция, която се бори с мафията, твърди, че някои нелегални мигранти са били принудени да работят на черния пазар под контрола както на италиански, така и на чуждестранни посредници, известни като капорали.

„В Италия работниците с нередовни документи в полетата често са хора, които са превърнати в роби, живеят в нечовешки условия, отказани са им здравни грижи. Посредничеството означава престъпление, това е мафия“, заяви 61-годишната Беланова, която е бивш профсъюзен активист и се е борила срещу системата на посредничество между работниците и компаниите от края на 70-те години на миналия век.

„В италианското земеделие няма мръсни снабдителни вериги, но някои компании избират беззаконието и нечестната конкуренция и това вреди на хиляди стабилни компании, които избират качество на продукта, основано на конкуренцията“, допълни тя.

Имиграцията се превърна в емоционална тема в Италия, като популисткият лидер на партия „Лига“ Матео Салвини заяви през февруари, че вирусът е подчертал нуждата Италия да затвори пристанищата си за мигранти, пристигащи от Северна Африка. 15-месечният му мандат като вътрешен министър беше белязан от рязко засилване на антиимитрантската и антиислямската реторика, което се отплати в обществените допитвания.

Дълбоките страсти излязоха наяве миналата неделя, когато 24-годишната италианска хуманитарна работничка Силвия Романо, която беше държана за заложник в Африка 18 месеца, слезе от самолет със зелен мюсюлмански джилбаб (свободна дреха, носена от мюсюлманските мъже и жени – бел. ред.). Приемането й на исляма предизвика заплашителни коментари в социалните мрежи.

Извън политиката новата мярка, прокарана от Беланова, беше породена от необходимост и носи допълнителна полза – увеличава данъчните приходи в момент, когато дефицитът расте.

Сезонът за прибиране на плодовете и зеленчуците в страната като ягоди, праскови, ябълки, круши, киви, а по-късно през лятото и домати и грозде наближава.

Повечето от 370-те хиляди легални работници, които обичайно пристигат от чужбина, няма да дойдат тази година, а дори и да стигнат до страната, може да се наложи да останат под карантина. Само румънците са около 107 хил., сочат данни на асоциацията на италианските фермери Coldiretti.

Франческо Мути, главен изпълнителен директор на базираната в Парма компания Mutti, която се занимава с преработване на домати и е пазарен лидер в Европа, като продава в 96 страни, „не е особено разтревожен“ за наличието на работна ръка на доматените полета, защото компанията му изисква от фермерите, доставящи продукция, да осъществяват 100% механично прибиране на реколтата.

“Въпреки това безпокойството ми е свързано с недостига на реколта в Италия, който се очаква през идните месеци от гледна точка на търсенето на доматени продукти“, допълва Мути. „Ще има последици и за хранителния сектор, който е изправен пред растящи ограничения и мерки за безопасност, които ще натежат върху разходите и производителността“, казва той.

Беланова отбелязва, че новата мярка на правителството е само началото. Тя призовава за създаването на дигитална система за свързване на търсенето и предлагането на селскостопански работници.

„Недостиг на хора за следващите кампании по прибиране на реколтата означава, че зеленчуците и плодовете ще бъдат оставени за изгният. Рискуваме повишаване на цената, докато разполагаемите доходи на много хора намаляват, срамно пилеене на храна и огромни щети за икономиката ни“, предупреждава Беланова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Започва да ви просветва италианци, но още не можете да видите първопричината. Мислите твърде бавно. И на мен ми е много мъчно за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още