IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия опитва да разреши хроничен проблем - бавните съдилища

Правителството на Драги се стреми да осъществи реформи за ускоряване на бавните съдебни процедури, които тежат върху италианската икономика от години

08:14 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: David Veksler, Unsplash</em></p>

Снимка: David Veksler, Unsplash

През 2009 г. италиански прокурори започнаха разследване срещу Bank of America Merrill Lynch и един от служителите ѝ, след като регионален орган понесе загуби по договор, който беше подписал с банката, пише Wall Street Journal.

Десет години по-късно, след  като прекараха години в съдилищата под заплахата от тежки глоби и дълги присъди затвор, всички обвиняеми бяха оправдани, а съдиите постановиха, че не е извършено престъпление.

„Чакането толкова дълго време просто е неприемливо“, коментира Марко Калери, адвокат на Merrill Lynch по делото.

Съдебната система в Италия е известна с това, че е една от най-бавните в развития свят. Разрешаването дори на обикновени спорове по договори може да отнеме години. За италианците рисковете да попаднат в тресавището на съдебни спорове са спирачка пред правенето на бизнес с всеки, който не е добре известен клиент или доставчик. За чуждестранните инвеститори нефункциониращата съдебна система е едно от минните полета наред със сложната бюрокрация и регулации, заради които често правенето на бизнес в Италия изглежда непривлекателно.

Правителството на премиера Марио Драги определи подобряването на съдебната система за една от приоритетните си реформи в опит да сложи край на икономическата стагнация в страната. Италианската икономика постига анемичен растеж през последните 20 години.

Драги, който е уважаван бивш ръководител на Европейската централна банка, има кратък мандат между една и две години начело на двупартийно коалиционно правителство. Основната му задача е да изведе Италия от коронавирусната пандемия и свързания с нея срив на икономиката. Но освен това той се стреми да направи някои големи промени, за да изчисти дългогодишни проблеми, които спират развитието на Италия, включително бавните съдилища, прекомерната бюрокрация и изпитващите затруднение компании, които зависят от спасителна помощ, финансирана с пари на данъкоплатците.

„Правителството на Драги приема проблемите много сериозно. Убеден съм, че това е правилният момент за реформиране на системата, така че Италия да може да започне да привлича инвеститори вместо да ги кара да бягат“, казва Калери.

Предишни италиански правителства направиха частични реформи на съдебната система, включително промени в уставните ограничения и усилия за дигитализиране на някои документи, но нито едно правителство през последно време не е правило опит за толкова цялостна реформа.

Получаването на присъда от първоинстанционен съд по граждански или търговски спор отнема над 500 дни в Италия спрямо 217 дни в Германия, сочат данни на Европейския съюз. Обжалването на решение в Италия отнема още повече време – средно 800 дни за първо обжалване и 1300 дни за второ обжалване пред италианския Върховен съд.

Италия е най-бавната сред всички големи европейски икономики и по наказателни дела, показват данни на Съвета на Европа, международна организация, която наблюдава човешките права и демокрацията на Стария континент.

Сега италианският парламент обсъжда съдебни реформи, целящи да намалят продължителността на наказателните дела с една четвърт, а на гражданските – с 40%. Правителството прие мерки и за ускоряване на пословично бавната процедура по обявяване на фалит.

Мартино Ебнер, адвокат във Върховния съд в Рим, казва, че са му трябвали две години и три месеца, за да получи решение дали граждански спор между италиански производител на козметика и израелски купувач трябва да бъде уреден в Италия или в Израел, след като двете компании завели искове в собствените си страни. Италианският съд в крайна сметка решил, че делото трябва да бъде гледано в Израел. Ебнер казва, че според италианските закони подобни решения трябва да бъдат вземани за не повече от 40 дни.

Той допълва, че продължава да чака насрочване на заседания по всички останали дела за обжалване на присъди, които е завел от 2016 г. насам.

Адвокати и съдии казват, че комбинация от липса на ресурси и на добре обучени служители, бюрокрация, липса на дигитализация и твърде лесно и повсеместно прибягване до съдилищата за уреждане на граждански спорове са довели до неуправляем брой дела.

„Най-голямата причина за притеснение за международни инвеститори в Италия, както и за италианците е италианската съдебна система“, отбелязва Марко Губитоси, партньор в италианската адвокатска кантора Legance Avvocati, която консултира американски инвеститори.

През последните десет години общите бизнес инвестиции в Италия са намалявали средно с 0,3% всяка година, докато в останалите страни от еврозоната са нараствали с 1,7% на година и с 3,5% на година в САЩ, сочат данни на Oxford Economics.

„Необходима е дълбока реформа на цялата съдебна система“, каза италианският министър на правосъдието Марта Картабия на инвеститорска конференция в началото на септември. „Запазването на статуквото не е вариант“, допълни тя.

Предлаганите реформи от Картабия поставят строги ограничения на срока за обжалвания по наказателни дела, след изтичането на които съдът трябва да прекратява делото. Промените ще насърчават също използването на арбитраж и други извънсъдебни споразумения, за да не стигат граждански дела до съдебните зали. Нови правила ще затрудняват и обжалването на първоинстанционни решения, за да се овладее повсеместен навик, който задръства апелативните съдилища.

Правителството планира също да наеме още съдии, както и 16 хил. чиновници и 5400 административни асистенти, за да поемат част от работата на съдиите, които често не получават никаква помощ при разглеждането на делата и документите. Реформите включват още инвестиции в дигитални технологии, което е потенциална революция за базираната на хартията съдебна система в Италия.

„Реформите съдържат много добри идеи, особено по отношение на гражданските дела, но смятам, че общата цел на правителството е много амбициозна, ако не опрости гражданските процедури още повече“, коментира Джузепе Санталучия, президент на Националната асоциация на магистратите.

Той се опасява, че ограничаването със закон на срока за обжалване по наказателни дела стига твърде далеч. Резултатът може да е заличаването на стотици съдебни дела, защото обжалването не е завършило в определено време, което ще бъде две години за първо обжалване и още една година за обжалвания пред Върховния съд. Това, от своя страна, може да доведе до освобождаването на много криминално проявени лица, защото апелативните съдилища са пропуснали крайни срокове, казва Санталучия.

Правителството твърди, че ще въведе на етапи новите времеви ограничения, за да даде време на съдилищата да се приспособят. За сериозни престъпления като изнасилване или наркотрафик обжалванията може да отнемат повече време и крайните срокове няма да важат за дела, свързани с престъпления, които може да завършат с доживотен затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още