IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Испания готвят смекчаване на блокадата

Великобритания ще направи преглед на ограничителните мерки в понеделник

21:06 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте планира да удължи блокадата в страната заради коронавируса до 3 май, като в същото време предложи някои мерки за смекчаване на натиска върху крехката икономика на страната, сочи проектоуказ, цитиран от италианската осведомителна агенция АНСА.

Проектът потвърждава разпоредбите за настоящата блокада, която трябва да изтече на 13 април, отбелязва АНСА. Но на някои компании ще бъде разрешено да отворят отново врати, включително книжарници и магазини за канцеларски материали, както и магазини за бебешки дрехи при гарантиране на здравната сигурност.

Конте е подложен на натиск от компании, особено в силно пострадалия индустриален север, да позволи нормалната икономическа дейност да започне отново. Същевременно медицински и научни консултанти го призовават да запази колкото се може по-строги правилата на блокадата, тъй като броят на заразените остава значителен и твърдят, че смекчаване може да предизвика нова епидемия.

Блокадата осакатява една от най-слабите големи икономики в Европа, която беше обременена от висок дълг и нисък растеж още преди вируса. Милиони компании и техните служители са засегнати, а редица бизнеси се страхуват от фалит.

Въведените в Италия ограничения оставиха затворени всички несъществени бизнеси от миналия месец, забраниха движението в страната и принудиха хората да си останат в дома с изключение на придвижването до работа или излизане по здравословни или неотложни причини.

В същото време кривата на смъртните случаи от коронавирус в Испания достигна плато, а правителството се готви да започне смекчаване на една от най-строгите блокади в света, предава Ройтерс. Вместо традиционните процесии за Великден в страната се провеждат виртуални чествания.

Испанците са по домовете си от средата на март, а в страната са регистрирани близо 16 хил. смъртни случая от COVID-19, третият по големина брой след Италия и САЩ.

Но забавянето на новозаразените и на смъртните случаи позволява на властите да обмислят постепенна отмяна на блокадата.

„Правителството подготвя нови сценарии за деескалация“, заяви здравният министър Салвадор Иля.

Въпреки това редица официални представители казват, че официалната блокада вероятно ще продължи до май, но някои ограничения ще бъдат вдигнати в понеделник, за да се вдъхне живот на парализираната икономика.

От следващата седмица служителите в някои сектори като строителството ще могат отново да започнат работа, а някои заводи ще бъдат отворени.

Ново смекчаване на блокадата ще зависи от анализ на развитието на епидемията, посочи Иля. „Това са много сложни решения, които изискват мултидисциплинарен анализ“, допълни той.

Въпреки че много хора ще се завърнат на работа, социалното дистанциране трябва да бъде запазено, заяви Мария Хосе Сиера, заместник-директор на Спешна помощ, по време на виртуална конференция.

„Ще отправим поредица от препоръки. Най-важната е, ако има човек, проявяващ и най-леки симптоми, да се свържат със здравната система и да останат в самоизолация“, допълни тя.

Във Великобритания също работят по стратегия за излизане от блокадата, докато премиерът Борис Джонсън е в болница и започва възстановяването си от коронавируса, предава Bloomberg.

Външният министър Доминик Рааб, който изпълнява функциите на Джонсън, заяви, че Великобритания трябва да запази строгите ограничения на движението на хора за справяне с пандемията, която е отнела живота на близо 8 хил. британци до момента. Комитетът по извънредното положение към правителството ще направи преглед на ограниченията идната седмица.

Медицински и научни консултанти на Джонсън предупредиха, че блокадата може да продължи седмици и дори месеци, но нараства натискът върху министрите да обявят плана си за смекчаване на ограниченията, след като бъде преценено, че Великобритания е преминала пика на епидемията.

Икономическата и социална цена на оставането на хората в дома им става все по-явна, включително с увеличаване на случаите на домашно насилие, пропуснато лечение на животозастрашаващи заболявания и търговци на дребно, които предупреждават, че са на ръба на фалита, ако правителството не предложи подкрепа.

„Наясно сме, че има последици от налагането на безпрецедентните ограничения в страната, които действат в момента“, каза говорителят на Джонсън Джеймс Слак. „Но в момента сме напълно съсредоточени върху спирането на разпространението на болестта, като същевременно засилваме капацитета на Националната здравна служба, защото това е начинът за спасяване на човешки животи“, допълни той.

Когато Великобритания наложи обхватните ограничения на движението на 23 март, Джонсън заяви, че мерките ще бъдат преразгледани след три седмици, крайният срок се пада в понеделник. Блокадата почти спря икономиката и за първи път увеличи броя на хората, кандидатстващи за социални помощи.

Но ще са необходими „още няколко седмици“, преди учените да успеят да направят заключения за спад на новозаразените и да препоръчат отмяна на мерките, предупреди пред BBC Radio Нийл Фъргюсън, епидемиолог, който съветва правителството.

Кабинетът и учените, които го консултират, работят по стратегия за излизане от блокадата като основен приоритет, допълни Фъргюсън. Той също така призова за повсеместни тестове, за да се установят случаите и да се проследи предаването на заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още