IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия готви повишаване на дефицита, за да се справи с коронавируса

Мерки на стойност 3,6 млрд. евро влизат в сила от следващата седмица, съобщи италианският министър на икономиката

16:00 | 01.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Италия ще въведе следващата седмица мерки на стойност 3,6 млрд. евро (3,5 млрд. долара), за да помогне на икономиката си да понесе най-голямата епидемия от коронавирус в Европа, заяви министърът на икономиката Роберто Гуалтиери, цитиран от Ройтерс.

В интервю за в. „Република“ Гуалтиери каза, че сумата се равнява на 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия и се прибавя към пакета от помощи на стойност 900 млн. евро, който беше обявен в петък за най-тежко засегнатите области.

Гуалтиери заяви, че новият пакет ще включва данъчни облекчения за компании, които са обявили спад с 25% на приходите си, намаляване на данъци и допълнителни средства за здравните услуги.

„Искам да успокоя италианците, че осъзнаваме напълно проблемите и опасностите“, каза Гуалтиери и допълни, че ако е необходима още помощ, тя трябва да дойде на европейско равнище.

Политици от опозицията заявиха, че предложенията са твърде ограничени, а лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини поиска допълнителни средства от „най-малко 20 млрд. евро“.

Италия е регистрирала над 1100 потвърдени случая на коронавирус от откриването на заразата в богатите северни области на 20 февруари, а най-малко 29 души са починали.

Министърът на икономиката изрази убеденост, че Европейският съюз ще одобри предложеното повишаване на официалната цел за бюджетен дефицит на Италия и допълни, че министрите от Еврогрупата ще обсъдят ситуацията по телефона в средата на седмицата.

Италия има най-голямото дългово бреме в еврозоната след Гърция, но Гуалтиери заяви, че публичните финанси са стабилни и прогнозира, че бюджетният дефицит през 2019 г. ще бъде между 1,6% и 1,7% от БВП спрямо първоначалната цел от 2,2%.

Официалните данни за 2019 г. ще бъдат оповестени в понеделник.

Италия прогнозира дефицит от 2,2% за тази година при положение, че икономиката постигне ръст от 0,6%.

Правителството все още не е ревизирало прогнозата си за растежа, но анализатори твърдят, че рецесията изглежда неизбежна. Уважаваният институт REF Ricerche предупреждава, че кризата може да намали БВП с 1% до 3% през първото полугодие на 2020 г.

Около 90% от потвърдените случаи в Италия са регистрирани в трите най-богати области на страната – Ломбардия, Венето и Емилия Романя. Училищата и университетите трябва да останат затворени за втора поредна седмица, а много компании обявиха спад на бизнеса си.

Но последиците се усещат и в области с малко или нито един случай на заболяването, особено в туристическия сектор, който допринася с 13% за БВП. Хотелите в Рим обявиха отмяна на 90% от резервациите за март.

Днес Турция забрани всички полети до и от Италия, а American Airlines съобщи, че спира всички полети от САЩ до Милано, главен град на провинция Ломбардия, до 24 април.

Вчера САЩ посъветваха гражданите си да не пътуват до Ломбардия или Венето, където се намират любимите на туристите Венеция и Верона.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
мнооо ясно дълга треа лети, а таквиз кат тоз на снимката треа забогатеят ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още