IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският премиер успя да отбие атаките на опозицията на местните избори

Избирателите вдъхнаха допълнително самочувствие на управляващите и като подкрепиха предложението да бъде намален броят на депутатите в парламента от 945 на 600

14:19 | 22.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: BLoomberg L.P.</em></p>

Снимка: BLoomberg L.P.

Италианският премиер Джузепе Конте успя да отбие атаката на опозиционния лидер Матео Салвини на местните избори в Италия в неделя и понеделник, затвърждавайки лидерството си в нестабилната коалиция начело на страната.

Партиите начело на алианса на Конте - антисистемното движение „Пет звезди“ и дясноцентристката Демократическа партия, успяха да запазят силното си присъствие в три региона, включително бастиона на левицата Тоскана, както и в Пулия на юг. Това показват предварителни изчисления на Consorzio Opinio Italia за телевизия Rai, цитирани от Bloomberg.

Избирателите вдъхнаха допълнително самочувствие на управляващите и като подкрепиха предложението да бъде намален броят на депутатите в парламента от 945 на 600 в рамките на референдум, който се проведе паралелно. Това бе едно от основните обещания на „Пет звезди“.

Резултатът помага на Конте да стабилизира управлението си, след като стана обект на критики включително и от съюзници, според които той се огъва пред исканията за реформи и централизира властта си по време на коронавирусната пандемия.

Сега премиерът може да се фокусира върху това да изведе страната от най-лошата рецесия в историята, както и върху разработването на инвестиционни проекти, тъй като Италия очаква дял от около 209 млрд. евро безвъзмездно финансиране по спасителната програма на ЕС.

Правителството прогнозира италианският брутен вътрешен продукт да се свие с 8% през тази година.

Марке в Централна Италия бе единственият регион, за който дясноцентристите на Салвини успяха да се преборят. Те обаче успяха да запазят и контрола си върху други два региона, където и досега бяха начело.

Но въпреки добрите резултати заради ЕС не са изключени нови вътрешни битки между коалиционните партньори. Не са изключени нови призиви за промени в кабинета, но е малко вероятно да се стигне до искане за смяна на премиера, тъй като това може да доведе до нови избори и риска от идването на Салвини на власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още