IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският газов пазар е далеч от революцията и с доставките по TAP

Все още е трудно да се прецени как ще се отрази новият източник на газ върху цените в Италия, сочат анализи

10:32 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Трасето на Трансадриатическия газопровод. Графика: TAP</em></p>

Трасето на Трансадриатическия газопровод. Графика: TAP

От началото на 2021 година Италия има още един източник на природен газ - газ от Азербайджан, идващ по Трансадриатическия газопровод (TAP). Но газовият пазар на страната е още далеч от революционните промени, пише S&P Platts.

Анализите на експертите показват, че по новия газопровод в страната са влизали по 10 млн. куб. метра природен газ на ден, или 3,4% от общия газов микс на страната. За целия януари доставките на азербайджански газ достигат 324 млн. куб. метра.

Основните доставчици на суровината за Италия си остават Русия и Алжир с общ дял от около 50% от потреблението в страната. През януари Италия е добила големи количества газ от хранилища, както и е разчитала на втечнен газ и местен добив, сочат още данните.

Според правилата на ЕС 5% от капацитета на ТАР е запазен за спот доставки, които да се разпределят на търгове. На този етап няма интерес от пазарните играчи в Италия, допълват още анализаторите.

Капацитетът на ТАР за Италия е 8 млрд. куб. метра годишно, или около 22 млн. куб. метра на ден. Очакванията на S&P Platts обаче са, че този капацитет няма да бъде реализиран преди четвъртото тримесечие на годината.

Анализаторите прогнозират, че ефектът от газопровода ще се види при сезона с ниско потребление на газ. Сега през зимата пазарните играчи са заложили на традиционните си доставчици. Доставките от Алжир са с 42% по-големи спрямо януари 2020 година и вероятно увеличението ще се задържи през първото тримесечие.

На този етап е трудно да се анализира какъв е ефектът от новия газов източник върху цените на пазара. Има известно намаление на борсата в сегмента "ден напред", но още е рано за категорични заключения, коментират още от S&P Platts.

По TAP България също получава природен газ от Азербайджан. От "Булгаргаз" са категорични, че благодарение на тези доставки успяват да държат цените с около 15% - 20% по-ниски спрямо европейските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още