IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански съд спря строителството на TAP заради маслинени дървета

Местните жители се противопоставят на планове за изкореняване на дървета, за да бъде изграден микротунел, въпреки че маслините след това ще бъдат възстановени

12:04 | 10.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Италиански съд спря строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP) след протест на жители в италианската провинция Мелендуньо, съобщава Ройтерс. Причината са плановете на компанията да премести маслинени дървета, за да построи микротунел, през който да излизат тръбите на газопровода на италианския бряг.

На сайта на проектната компания TAP е отбелязано, че ще бъдат преместени общо 231 маслинени дървета, за да бъде построен 1,5-километров тунел, през който ще преминат тръбите на газопровода, излизащи от Адриатическо море. С микротунела ще бъде запазен плажът край градчето Сан Фока.

16 от маслинените дървета в региона са историческа ценност и за тях ще бъде изпълнена специална процедура, допълват от ТАР.

След като строителните работи по газопровода приключат, дърветата ще бъдат върнати, обещават още от компанията, натоварена да построи последния етап от Южния газов коридор. Самата процедура предвижда дърветата да бъдат изкоренени и съхранявани в специални дървени кутии в продължение на три години. След това ще бъдат върнати от местата, от които са били извадени. 

Новото газово трасе има силната поддръжка на Европейската комисия (ЕК), защото разнообразява източниците на природен газ в Европа. Местната общност в Мелендуньо обаче е против плановете за изграждане на газопровода. По тази причина и хората оспорваха строителството в съда.

Това може да доведе до забавяне на реализацията на проекта. Освен това вече има опасения, че може да се наложи и промяна на маршрута, което ще изисква и нови разрешителни, допълва Ройтерс.

ТАР е последното звено на Южния газов коридор, който ще транспортира газ от находището „Шах Дениз“ II в Каспийско море до Европа. Тръбите преминават през територията на Гърция и Албания, а след това през Адриатическо море и излизат на брега на Италия.

Газопроводът е и вариантът, чрез който България може да получи газ от Азербайджан – чрез планираната нова газова връзка между Комотини и Стара Загора. 

Стойността на целия Южен газов коридор е около 40 млрд. евро.

Преди да влезе на територията на Гърция, газът от Азербайджан преминава през Трансанадолския газопровод (TANAP), чието строителство върви по план. В Турция се надяват да получат първите количества газ по тези тръби още през това лято.

Плановете са ТАР да бъде въведен в експлоатация през 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
явно и в италия има нужда от съденба реформа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още