IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански съд освободи Пучдемон

Той обаче трябва да остане на остров Сардиния до окончателното уреждане на делото му

18:25 | 24.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлес Пучдемон. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Карлес Пучдемон. Снимка: Bloomberg L.P.

Италиански съд нареди освобождаването на бившия лидер на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, но той ще трябва да остане на остров Сардиния, докато делото му се разглежда, твърди испанският вестник El Pais.

Пучдемон, който избяга в Италия, за да избегне затвора в родината си, след като през 2017 г. ръководеше неуспешен опит за отцепване, е бил арестуван при пристигането си на летище „Алгеро“ в Сардиния, стана ясно от изявление от кабинета му късно в четвъртък. Адвокатите на испанеца не са коментирали решението на съда пред Bloomberg.

Той е пристигнал от Брюксел за участие в международно изложение на остров Сардиния и за среща с регионалните власти. Днес Пучдемон ще бъде доведен в апелативния съд в Сасари, който е компетентен да реши дали той да бъде освободен или екстрадиран, допълни Алай.

Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, датираща от 14 октомври 2019 г.

Пучдемон е издирван от съдебните власти в Мадрид във връзка с опита за отцепване на Каталуния през 2017 г., като и за отклоняване на държавни средства.

Внезапният арест разпали политическа буря в Испания точно в момента, в който премиерът Педро Санчес започна разговори с каталунските представители, за да намери изход от спора за отделяне. Санчес помилва деветима каталунски сепаратистки лидери по-рано тази година, за да започне преговорите - сред тях бебившият вицепрезидент Ориол Хункерас, който никога не е напускал страната и вече бе лежал в затвора.

Каталунският президент Пере Арагонес, който води преговорите със Санчес, призова за незабавното освобождаване на Пучдемон и обвини испанската държава в измама на европейските съдилища. Санчес каза, че Пучдемон трябва да се подчини на правосъдието, но призова преговорите все пак да продължат. 

„Това е тежък удар за преговорите и Санчес не може да направи много“, казва пред Bloomberg Игнасио Хурадо, преподавател по политически науки в университета „Карлос III“ в Мадрид.

На 9 март Европейският парламент сне имунитета на Пучдемон и на още двама евродепутати, които също са привърженици на независимостта на Каталуния. На 30 юли тази мярка бе потвърдена от Европейския съд.

Испанските власти искат Пучдемон да бъде съден в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още