IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските десноцентристи предлагат изход от кризата в страната

Целта на предложенията е да бъде улеснен лидерът на социалистите Педро Санчес да успее да състави постоянно правителство, но при определени условия

21:30 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Педро Санчес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Педро Санчес. Снимка: Ройтерс

Лидерът на десноцентристката испанска партия "Сиудаданос" ("Гражданите") направи днес нови предложения за излизане от задънената улица по съставяне на ново правителство на страната и избягване на поредни парламентарни избори (четвърти за последните 4 г.), предаде Ройтерс.

Целта на предложенията, изложени от Алберт Ривера, е да бъде улеснен лидерът на социалистите Педро Санчес, който временно изпълнява длъжността премиер на Испания, да успее да състави постоянно правителство, но при определени условия. 

Източник от Социалистическата партия посрещна с насмешка изненадващия ход на третата по сила партия в испанския парламент, като го нарече предизборна маневра. Социалистите спечелиха изборите през април, но останаха далече от парламентарно мнозинство, което да им гарантира възможност да управляват сами. Това връзва ръцете на 47-годишния премиер Санчес да прокара каквито и да са съществени политически решения. Ако раздробеният между няколко партии парламент не утвърди Санчес за премиер до 23 септември, на 10 ноември ще има нови парламентарни избори без гаранция, че след тях съставянето на правителство ще бъде по-лесно.

Лидерът на "Сиудаданос" Ривера призова лидера на консервативната Народна партия (втора по сила в парламента) Пабло Касадо заедно да подкрепят Санчес за премиер, но при три условия. Те включват: бъдещото правителство да обещае, че няма да увеличава данъците, че ще наложи отново пряко управление в Каталуния, ако регионалното правителство там не приеме предстоящата присъда по процеса срещу сепаратистките лидери, и да отхвърли съюз с баските националисти в областта Навара.

"Ние предлагаме държавно решение за Испания: ще разблокираме номинацията, ако Санчес приеме трите условия", каза Ривера, цитиран в Туитър от неговата партия.

Самият Санчес отвърна на предложението, като избягна конкретно да изрази съгласие с него, но каза, че няма пречки пред утвърждаването на неговата номинация, тъй като политиката му съвпадала с исканията на Ривера.

Моето правителство ще реагира, ако каталунските сепаратисти предприемат нещо незаконно, данъчното бреме за семействата ще бъде облекчено, и няма съюз с баските националисти, каза Санчес пред репортери, цитиран от Ройтерс.

"Когато слушаме г-н Ривера, няма реална пречка за Народната партия и за "Сиудаданос" да се въздържат (при гласуването на номинацията в парламента), което ние искаме от 29 април насам", каза той, визирайки евентуален вот по неговата кандидатура за премиер.

Друг източник от Социалистическата партия обаче нарече този ход на десноцентристите "блъф", като заяви пред Ройтерс, че Ривера маневрира преди евентуалния вот. "Те вече водят предизборна кампания", каза източникът.

Политическият анализатор Пабло Симон Ривера се съгласи с това мнение. "Целта на този ход е да се стовари отговорността за поредните избори върху Санчес", каза той.

Ройтерс припомня, че Алберт Ривера е отказал да участва в предишни консултации на Санчес с другите партийни лидери относно намиране на изход от политическата криза.

Засега няма официална реакция от Народната партия, но източник от нейните среди каза, че Касадо желае да разговаря с Ривера и със Санчес.

Социологическите проучвания сочат, че при едни поредни нови избори социалистите и Народната партия ще засилят позициите си, а "Сиудаданос" и крайно левите от "Подемос", които не приеха да подкрепят правителство на Санчес, ще имат по-малко представителство в парламента.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още