IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанска компания създава най-голямата вятърна турбина в света

Машината ще бъде с дължина на ротора от 222 м, само с два метра повече от сегашния рекордьор Haliade-X на General Electric

21:27 | 19.05.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Billy Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy Kwok/Bloomberg

Испанският производител на вятърни турбини Siemens Gamesa Renewable Energy SA планира да изгради най-голямото съоръжение за вятърна енергия в света с минимален марж, съобщава Bloomberg.

14-мегаватовата машина с диаметър на ротора от 222 метра ще бъде само два метра по-голяма от най-внушителната офшорна турбина на General Electric Co.

Откакто GE пусна в експлоатация своята 12-мегаватова турбина Haliade-X през март 2018 г., дружеството се радва на множество поръчки за изграждане на нови мощности, включително и покана за строежа на най-големия офшорен вятърен парк край бреговете на Англия. 

Турбината на Siemens Gamesa, която компанията нарича SG 14-222 DD, ще бъде готова през 2021 г. и ще бъде свързана към мрежата през 2024 г. С новата машина, която ще засенчи претенциите на GE за най-голямата вятърна турбина в света, испанската компания ще може да затвърди позицията си на лидер на пазара за вятърни турбини.

"Моята амбиция и амбицията на Siemens Gamesa е да задържим над 50% пазарен дял в глобален план", заяви в телефонно интервю Андреас Науен, главен изпълнителен директор на бизнеса на Siemens Gamesa с офшорни вятърни турбини. „Това ще изиска да спечелим поне половината от всички проекти за турбини в света“, подчертава той.

Компанията вече е в напреднали преговори с редица потенциални клиенти за първите поръчки на новата машина, която ще служи като прототип за нови подобни съоръжения.

Конкуренцията сред производителите е силна, защото броят на големите офшорни турбини остава малък в сравнение с тези на сушата. Разработчиците се състезават и за спечелване на правителствени поръчки за изграждане на вятърни паркове като част от плановете на страните за реализиране на енергийния преход.

Новата турбина на Siemens Gamesa ще увеличи годишното производство на енергия с 25% в сравнение с най-голямата им машина днес, заявиха от компанията.

И все пак, въпреки че прототипната турбина на испанската компания ще бъде малко по-голяма от машината на GE, остава неясно дали тя ще бъде и най-мощната, тъй като е възможно да се направят допълнителни корекции за увеличаване на техния капацитет за производство на електроенергия.

От Siemens Gamesa заявиха, че дружеството ще може да изгради новата си турбина с капацитет от 15 мегавата чрез т.нар. функция Power Boost. Докато Haliade-X на GE се продава на пазара с капацитет от 12 мегавата, платформата може лесно да се регулира, за да увеличи капацитета си до 14 мегавата или дори повече, изтъква Том Харис от от BloombergNEF.

Въпреки че размерът на турбините бързо нараства през последните години, не е ясно колко по-големи ще могат да станат те в близко бъдеще. Технически би било лесно да увеличите размера им, но веригите на доставка няма да могат да отговорят на тази тенденция бързо, тъй като има ограничение в размера на превозвания с кораби товар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Ъхъ , само за индивиди като тебе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
иска ти се, ама надали ..... ше сравнява вятърна мелница с ядрена физика глупакa, шшш къде летиш ве Хитллeр ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
fon
преди 3 години
Да направиш перка 111 метра предполагам е по-високо технологично от направата на АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още