IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания създава фонд за възстановяване на стойност 16 млрд. евро

Франция удължи извънредното положение до 24 юли

18:54 | 02.05.20 г.
<p>
	Испанският премиер Педро Санчес.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Испанският премиер Педро Санчес. Снимка: EPA/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че правителството му ще одобри фонд за възстановяване на стойност 16 млрд. евро (17,57 млрд. долара), за да помогне на регионалните власти да се справят със социалните и икономически последици от коронавируса, предават Ройтерс и испанският вестник El Pais.

Испания поиска създаването на такъв фонд в Европа, а някои представители на областите в страната настояха това да се направи и на национално ниво. Санчес ще съобщи подробностите утре на ръководителите на автономните области, но повдигна завесата на днешната пресконференция.

„Това ще бъде безвъзмезден фонд, така че нито една от автономните области да не изостава. Правим най-голямата мобилизация на средства в демократичната ни история. Това е най-големият икономически катаклизъм от един век насам“, посочи Санчес.

Той изрази увереност, че страната му може да се възстанови за две години и да приключи 2023 г. по-добре, отколкото е била в началото на тази година.

10 млрд. евро от средствата във фонда ще бъдат предназначени за компенсиране на извънредните разходи в здравеопазването. Друг 1 млрд. евро ще отидат за социални плащания, породени от кризата, а 5 млрд. евро – за възстановяване на икономиката, пише El Pais.

Испания предлага точно това да направи и Европейският съюз – фонд за безвъзмездна помощ на стойност 1,5 трлн. евро. Но редица страни, сред които и Германия, отхвърлят тази идея и залагат на възмездни кредити.

На 6 май испанското правителство ще поиска от парламента да удължи с още две седмици извънредното положение, което в момента изтича на 9 май, каза още Санчес.

Извънредното положение доказа, че работи за овладяване на разпространението на коронавируса, който сега е под контрол в Испания, заяви премиерът.Страната въведе извънредното положение на 14 март и последователно го удължаваше на всеки две седмици.

Санчес обяви и промяна относно маските, като заяви, че от понеделник те ще бъдат задължителни в градския транспорт. Освен това от началото на новата седмица испанците ще могат да си вземат храна от ресторант или кафене, но след поръчка по телефона или интернет. Много търговски обекти ще могат да приемат клиенти при предварителна уговорка и при допускане на само един човек в обекта на всеки служител в него.

Ще отпаднат и ограниченията за професионалния спорт с индивидуални  тренировки без ограничения на времето. Хора от едно и също домакинство ще могат да се придвижват в един и същи автомобил без ограничения, съобщи Санчес.

В същото време френското правителство удължи до 24 юли извънредното положение в страната, тъй като счита, че отмяната му на 23 май „ще бъде преждевременна“, съобщи министърът на здравеопазването и солидарността Оливие Веран, цитиран от френския вестник La Tribune.

Според законопроекта, който ще бъде разгледан от парламента в понеделник „рисковете от възобновяване на епидемията“ са били „доказани в случай на внезапно спиране на действащите мерки“.

„Ще трябва да живеем с вируса известно време. Предизвикателството през идните месеци ще е да се научим да живеем с него“, каза министърът на вътрешните работи Кристоф Кастане след заседание на правителството в Елисейския дворец, което продължи над два часа.

Законопроектът уточнява условията за карантина на хората, пристигащи във Франция и заразени с вируса. Той предвижда също задействането на „информационна система“ за болните хора и контактните им лица за максимален срок от една година. Франция Франция

Законопроектът трябва да бъде обсъден от сенаторите в понеделник, а след това и от депутатите в Долната камара на парламента вероятно на следващия ден, уточни говорителка на правителството.

Франция въведе извънредно положение на 23 март.

Междувременно Ирландия ще позволи на компании, пострадали от коронавирусната криза да отложат данъчни задължения за 12 месеца в рамките на допълнителен пакет от мерки в подкрепа на бизнеса, който може да достигне 6,5 млрд. евро (7,14 млрд. долара), съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Програма за гарантиране на кредитите на стойност 2 млрд. евро ще бъде въведена за малки и средни предприятия, а държавният фонд на Ирландия ще бъде задължен да инвестира 2 млрд. евро директно в по-големи компании, съобщи финансовият министър Паскал Донъхоу в комюнике.

След блокадата за спиране разпространението на коронавируса Ирландия очерта в петък пътна карта за постепенно отваряне на икономиката, която може да позволи на строителни обекти и някои търговци на дребно да заработят отново след две седмици, ресторантите трябва да ги последват през юни, хотелите през юли, а кръчмите през август.

Правителството съсредоточи първоначалния си фискален отговор на стойност 8 млрд. евро в повишаване на плащанията при безработица и субсидиране на заплатите за работещите, а 1 млрд. евро ликвидни средства бяха предоставени в подкрепа на изпитващи затруднения компании.

Значително по-големият пакет от мерки в събота включва също грантове за рестартиране на микро и малки бизнеси на стойност 10 хил. евро. Основната лобистка група на бизнеса IBEC приветства мерките като важна нова крачка за справяне с кризата с паричните потоци, пред която са изправени мнозина.

Очертавайки мащаба на икономическия шок, Донъхоу заяви, че компаниите са отложили плащането на данъци на стойност 800 млн. евро само през март и че тази цифра може да достигне 2 млрд. евро до юни.

Австрийската централна банка очаква БВП на страната да се свие над два пъти повече тази година от прогнозата й само преди един месец, тъй като блокадата заради коронавируса продължава повече от очакваното. Това каза гуверньорът на банката Роберт Холцман, цитиран от Ройтерс.

Сега централната банка предвижда спад с 8% на брутния вътрешен продукт на Австрия. Преди това тя прогнозира свиване с 3,2% при „умерен“ сценарий на развитие на пандемията. Банката счита, че всяка седмица на блокада отрязва над 2 млрд. долара от БВП.

Въпреки че оглавяваното от консерваторите правителство в Австрия съобщи, че страната е била от най-бързите в Европа в реакцията си на коронавирусната заплаха, като въведе извънредно положение преди седем седмици и стана една от първите, започнали да го разхлабват на 14 април, Холцман заяви, че централната банка е била принудена да повиши данните си за последиците.

„Тази ранна прогноза се основаваше на умерения по онова време сценарий за блокада от пет седмици и пет седмична фаза на отваряне стъпка по стъпка. Междувременно условията се промениха“, каза Холцман пред вестник Salzburger Nachrichten newspaper.

„Настоящият ни сценарий предвижда, че при допускане за 13-седмична блокада и 10-седмична фаза на разхлабване икономическият растеж ще се свие с 8%“, заяви той.

„Надяваме се, че истината ще е някъде по средата между тези два сценария и че блокадата и фазата на разхлабване на мерките ще се случат по-бързо“, допълни Холцман.

Ако фазите са по-къси, икономическите последици ще бъдат по-малки уточни той. Не е ясно как централната банка определя началото и края на блокадата, тъй като преди време използва по-ранна начална дата от влизането в сила на повечето ограничения около 16 март.

Австрийското коалиционно правителство между консерваторите и зелените обяви извънреден пакет от помощи на стойност до 38 млрд. евро (41,7 млрд. долара) за подкрепа на компаниите и икономиката и ограничаване на ръста на безработицата.

Сега то планира инвестиционен пакет за стимулиране на растежа с планове за намаляване на данъците за хора с ниски и средни доходи и финансиране на все още неуточнени екологични мерки.

„Трябва да се ускорят вече планираните мерки“, каза Холцман във връзка с пакета от стимули. „Това се отнася за мерки, свързани с климатичната политика, доставчиците на алтернативна енергия, градския транспорт. Трябва да се положат много по-големи усилия за дигитализация“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още