IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания се задъхва от втората вълна на коронавируса

Новострояща се "болница на пандемиите" до Мадрид трябва да поеме потока от пациенти, който вече залива здравните заведения

20:06 | 08.09.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Близо до летището на Мадрид армия от кулокранове работи денонощно: там до ноември трябва да се издигне "болницата на пандемиите". Втората вълна на Ковид-19 обаче вече идва и подлага на тежко изпитание здравната система.

По протежение на магистралата десетки камиони вдигат облаци прах в огромен незастроен парцел, където от юли денонощно се трудят близо 400 работници. Бетонобъркачките работят с пълна пара, тръбите бълват литри цимент, а при заваряването на опорните стълбове хвърчат искри, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Мари Жифар.

"Преди два месеца тук нямаше нищо", усмихва се Алехо Мирандо, директор на санитарната инфраструктура на област Мадрид, която тази пролет пострада най-тежко от пандемията.

Финансирана с над 50 милиона евро от регионалните власти, болницата "Исабел Сендал", наричана "болницата на пандемиите", ще е огромен комплекс с площ 45 000 кв. метра и ще може да приеме над 1000 болни в случай на здравна криза.

Широки остъклени пространства за наблюдаване на пациентите без риск от заразяване, големи помещения без индивидуални стаи, стаи с отрицателно налягане за извършване на аутопсии: архитектурата е резултат на сериозно обмисляне на нуждите, обясни Алехо Мирандо. Целта е "да се избегне предаване на вируса", а за образец е взет изложбеният парк в Мадрид, който между март и май беше превърнат в полева болница.



Новостроящата се болница е обещание, че Испания ще е по-добре подготвена за втората вълна на епидемията, но тя ще е завършена твърде късно, за да поеме потока от пациенти, който вече залива здравните заведения.
    
"Удържане на вълната"

"Развитието на епидемията в Мадрид ни тревожи", каза в понеделник испанският премиер Педро Санчес, който призна, че следи със загриженост положението в областта с население над 6,5 милиона души, където от началото на епидемията са регистрирани близо една трета от над 29-те хиляди жертви на Ковид-19 в страната.

За последните седем дни на Мадрид се падат 73 от общо 191 починали и 30 процента от новозаразените.

Положението е "много, много обезпокоително", признава д-р Силвия Дуран, говорителка на лекарското сдружение "Амутс" и споменава бързото издигане нагоре на кривата на заразяване, което по думите й е сходно с наблюдаваното в началото на пандемията.

"Здравните центрове (където работят платените от областните власти лекари) успяват да удържат втората вълна, но болниците се подготвят и 16 процента от леглата им вече са заети от пациенти с Ковид" спрямо 6 процента в останалата част от страната, добави тя.

"На ръба на срив сме", потвърди синдикалистът Хосе Молеро. "Следващият етап ще бъде, когато хората ще отиват направо в болница, понеже не могат да бъдат приети от лекуващия си лекар", добави той.

Недостиг на хора, ресурси. . . и почивка: лекарите са "обезкръвени", изтощени, защото приемат до 60 пациенти на ден, каза Молеро.
    
"Високорискова зона"
 
Като гъстонаселен транспортен "хъб" Мадрид е високорискова зона, заяви в понеделник главният епидемиолог на здравното министерство Фернандо Симон.

Областните здравни власти обаче уверяват, че засега положението е поносимо. Съветникът по обществено здравеопазване на областта Антонио Сапатеро все пак призна, че случаите на заразяване са нараснали от месец и половина, особено в южната част на област Мадрид.

Областта, която се управлява от дясната Народна партия, в крайна сметка поиска от лявото правителство да й изпрати 150 военни, които да помагат при установяването на контактните лица.

Това съобщение се оказа недостатъчно: лекарско сдружение възнамерява да подаде жалба срещу областните власти, а стотици други медици искат от тях в отворено писмо "да предприемат действия, за да се избегне нов срив" на здравната система.

Сред исканията им са да бъдат назначени още лекари или да могат да работят дистанционно, за да не се заразят.

"Ще вземем ние да се разболеем", предупреди Силвия Дуран и напомни, че през април Испания е държала световния рекорд по заразени здравни работници (20 процента от случаите) според доклад на Европейската здравна агенция.

 "Трябва да създадем взаимодействие между политическите ръководители и учените, иначе есента ще започне зле. Не можем да си позволим да преживеем повторно това, което изпитахме напролет", каза Пилар Серано, секретар на Сдружението на мадридското здравеопазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
ората идват и отиват на почивка там .... и само тука се "задъхват" от коментарите явно знам ли ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
julian12
преди 3 години
Човек ако чете статията ще вземе и да повярва на чувалите с труповете. Смях, смях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нека да припомня, че инженерчето неслучайно е несменяем номер 1 в класацията Най-Tъп *** копейник, въпреки многото кандидатури и надарени конкуренти тук!Няма кой да го бутне от първото място и с топ да го стрелят, такава чугунена кратуна не поддава! Школуван бивш старшинка пенсионер, той знае всичко и без да е чел, кво разбурате вие, еййй!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
georgi_shum
преди 3 години
Дай дай :)Ама по мъж няма станеш Димитричке :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
мда ... тъжна картинка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
селтакк , блядухата да не е ноШна смяна ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
georgi_shum
преди 3 години
Латентни геюви :) ко да ги правиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
айде и ти като дядя вова го удари на революция и насилие ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
Sandy
преди 3 години
Свалете маската, изключете телевизора, изживейте живота пълноценно, COVID е лъжа, не всички сме ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
*** , кухаото си е прос по рождение , па и средата му е повлияла допълнително ... ти , обаче мое да помислиш за евентуална смяна на ника и песнопойката , щото идат кофти времена ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още